UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грозному напали на українського консула

Один із зловмисників завдав удару українському консулу Олександрові Ковтуну під час нападу на голову "Комітету з протидій катуванням".

У столиці Чеченської республіки Грозному напали на українського консула, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter.

"16 березня під час нападу на главу рос. "Комітету з протидій катуванням" один з нападників завдав удару українському консулу", - написав Клімкін.

Голова МЗС, який перебуває в Брюсселі, пообіцяв надати інформацію щодо протиправних дій європейським партнерам.

"Попри тиск і жорстокість російської системи ми не відступимося від українців, яких Росія незаконно утримує, мучить і піддає тортурам", - наголосив Клімкін.

Павло Клімкін повідомив, що український консул Олександр Ковтун двічі викликав швидку матері Станіслава Клиха через серцеві напади під час судового розгляду справи український політв'язнів у Грозному.

Журналіст "Радіо Свобода" Антон Наумлюк повідомляв, що 15 чоловік напали на голову "Комітету з протидій катуванням" Ігоря Каляпина, який мав зустрітися з правозахисниками й журналістами по справі Карпюка й Клиха.

Раніше чеченський суд залишив на три місяці за ґратами незаконно утримуваних у російському СІЗО Миколу Карпюка й Станіслава Клиха, повідомляв журналіст "Радіо Свобода" Антон Наумлюк у Facebook.

Читайте також: Українського консула вперше за чотири місяці пустили до Карпюка і Клиха

Громадян України звинувачують в участі в озброєних конфліктах з російськими військовими на території Чечні наприкінці 1994 – на початку 1995 року. За даними розслідування, під час Першої чеченської війни Карпюк і Клих створювали в Україні групи для участі в боях за незалежну Чечню.

Обидва не визнають свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про катування в російському СІЗО електричним струмом, голками від нігті й забороною спати цілодобово.

У лютому в Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав Карпюка і Клиха політичними в'язнями.