UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ГПУ назвали кількість притягнутих до відповідальності за злочини проти Євромайдану

У прокуратурі стверджують, що всім, хто не втік з країни, оголошено підозру.

В рамках кримінальних проваджень про злочини проти учасників Революції Гідності 270 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, 44 з них – високопосадовці, повідомив ефірі каналу "Hromadske TV" начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Всім, хто перебував на території України, оголошено підозру, більшість з них заарештовані. Серед заарештованих – колишній керівник УСБУ в Києві та Київській області, слідство по якому завершено. Обвинувальні акти щодо того ж Попова (Олександр Попов – голова КМДА в 2010-2013 рр. – ред.), чотирьох командирів "Беркута", які підозрюються в розгоні мітингу 30 листопада, вже розглядаються в судах", − зазначив Горбатюк.

Він також додав, що колишнє керівництво МВС підозрюється в незаконному ініціюванні прийняття Кабміном постанов, що дозволяють застосування спецзасобів проти мітингувальників.

Раніше в ГПУ заявляли, що наказ про розгін Майдану в ніч побиття студентів дав особисто Янукович, який передав відповідне доручення Захарченку та Клюєву. Також у ГПУ заявляють, що "Беркут" був задіяний неофіційно для розгону Майдану в ніч на 11 грудня.

Розслідування вбивств на Майдані просуваються дуже повільно, що викликає невдоволення як в українському суспільстві, так і в Європі. Ще в листопаді 2014 року колишній генпрокурор Віталій Ярема в інтерв'ю ZN.UA пояснював, що саме "гальмує" розслідування вбивств на Майдані. За його словами,у період з 19 по 23 лютого практично у всіх правоохоронних структурах була знищена більша частина документації, що стосується їх діяльності щодо протидії протестних акцій. Були спалені, викрадені чи пошкоджені тисячі документів, одиниць техніки, баз даних.

У зв'язку з цим у березні Міжнародна дорадча група, в якій спільно працюють європейські та українські експерти під мандатом Ради Європи, у своєму звіті щодо подій на Майдані різко розкритикувала діяльність силових і слідчих органів України, викривши в саботажі розслідування по Майдану не тільки МВС, але і ГПУ.

На початку листопада стало відомо, що прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі не побачив злочинів проти людства під час Майдану. Зокрема зазначається відсутність доказів "широкомасштабні або систематичні" насильницьких дій влади на Майдані.