UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдумі РФ президентські вибори запропонували провести в день анексії Криму

Відповідно до чинного в РФ законодавства, вибори російського президента повинні відбутися 18 березня 2018 року.

Голова Державної Думи РФ В'ячеслав Володін висловився на користь проведення виборів президента Росії 18 березня наступного року – у річницю підписання президентом РФ договору про включення Криму до складу РФ.

"Це - недільний день, і це той день, на який може бути призначене голосування у відповідності з нашим законодавством. А те, що цей день співпадає з чудовим святом, яке ми відзначаємо вже кілька років, - це дуже добре", - цитують його слова російські ЗМІ.

Згідно із законом "Про вибори президента РФ", перший тур голосування має відбутися в другу неділю місяця, в якому пройшли попередні вибори. Згідно з цією нормою, вибори російського президента в 2018 році повинні відбутися 11 березня.

Раніше Голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас вніс на розгляд Держдуми пакет поправок в закон про вибори президента. Запропоновані зміни спрямовані на спрощення процедур проведення виборів: відмова від відкріпних посвідчень, спрощений порядок роботи спостерігачів і скорочення вимог для реєстрації кандидатів.

Зміни також стосуються визначення дати виборів, дозволяючи змістити її на один тиждень, після чого дата припаде на 18 березня.

Раніше кандидат в президенти РФ від опозиційної партії "Яблуко" Григорій Явлінський у своїй передвиборчій програмі заявив про те, що Крим є територією України.

15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібне. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.