UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білому домі відповіли чи можливий розкол в антипутінській коаліції на тлі енергетичної кризи в Європі 

Через впроваджені проти Російської Федерації санкції, більшість країн Євросоюзу вимушені прискореними темпами шукати нових постачальників та альтернативні джерела енергії.

До старту опалювального сезону лишилося близько двох місяців, проте в ЗМІ вже доволі активно обговорюється тема стійкості антипутінської коаліції на тлі стрімкого зростання вартості газу в Європі. Чи вплинуть складнощі сезону 2022 - 2023 на європейських союзників та на їх підтримку України, прокоментувала прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

Оскільки було зрозуміло, що Росія використовуватиме паливо, як засіб здійснення тиску на Євросоюз, Сполучені Штати ще у березні поточного року почали готувати партнерів до імовірної загрози. Перш за все, це стосувалося допомоги у збільшенні обсягів альтернативних джерел енергії. 

Читайте також: Ще один крок до енергетичної незалежності: Німеччина підписала угоду з Канадою про постачання "зеленого" палива

У перший же місяць повномасштабного російського вторгнення в Україну, США досягли домовленостей з ЄС щодо постачання зрідженого природного газу (ЗПГ). Завдяки цьому, експорт ЗПГ на європейський континент зріс на 84% у порівнянні з 2021 роком, а частка американського експорту зросла майже втричі. За словами Карін Жан-П'єр, світовий експорт зрідженого природного газу до Європи з березня зріс на 20 мільярдів кубічних метрів порівняно з минулим роком.

Читайте також: ЄС займеться поступовим нарощуванням імпорту зрідженого природного газу зі США для заміни російського

На цьому Сполучені Штати зупинятися не збираються і готові й надалі допомагати партнерам накопичувати паливо у газосховищах. Водночас робота з розвитку альтернативних джерел видобутку чистої енергії та збільшення енергоефективності не припиняється. Тож попри всі зусилля очільника Кремля, захід готовий впроваджувати необхідні заходи для зменшення залежності від російських енергоносіїв. 

Читайте також: Альтернатива Росії: ЄС знайшов ще одного постачальника газу в Африці — Bloomberg

"Захід об’єднаний. Ви бачите НАТО сильнішим ніж будь-коли. І тому ми віримо, що це партнерство буде продовжуватися. Також ми подбаємо аби наші партнери в Україні мали те, що їм потрібно для боротьби за свою свободу та суверенітет" - заявила прессекретарка Білого дому.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявляв, що розколу між партнерами по антипутінській коаліції не буде.