UA / RU
Підтримати ZN.ua

Транзит російського газу в Європу не буде припинятися - Порошенко

Згідно з договором, "Газпром" не може розірвати договір в односторонньому порядку.

Президент України Петро Порошенко заявив, що транзиту російського газу через територію України в країни ЄС нічого не загрожує. При тому він додав, що контракти НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому" не передбачають розірвання в односторонньому порядку.

"Ми впевнені, що контракт не буде розірвано. Ми впевнені, що транзиту нічого не загрожує. Україна в чергове підтвердила свій статус надійного постачальника. На жаль, РФ та РАО "Газпром" ще раз продемонстрували, що як тільки настає холод, вони роблять чергові спроби застосувати постачання газу як механізм політичного тиску. Це не пройде. Україна – надійний партнер", - сказав Порошенко на нараді з енергетичної безпеки в п'ятницю.

Він зазначив, що про цю ситуацію поінформовані західні партнери і привітав заяву Європейської комісії та інших партнерів України, зокрема, уряд Німеччини щодо цього питання.

"Вони розуміють, хто несе відповідальність", - сказав Порошенко.

Глава країни зазначив, що після дуже уважного вивчення юристами контракту між НАК "Нафтогаз України" і РАО "Газпром" підтверджено, що контрактом не передбачено його розірвання в односторонньому порядку, та заяви "Газпрому" можуть пояснюватися тільки одним – небажанням виконувати свої контрактні зобов'язання. Якщо це станеться, то НАК "Нафтогаз", безумовно, звернеться до арбітражу за додатковою компенсацією збитку, який "зараз завдано безвідповідальними діями "Газпрому".

"Хочу звернути увагу на некоректну інформацію, що арбітражний трибунал базував своє рішення з транзитним контрактом на нібито складної економічної ситуації в Україні. Це точно не відповідає дійсності. Трибунал пояснив своє рішення тим, що НАК "Нафтогаз" вимагає компенсації в зв'язку з невиконанням "Газпромом" своїх контрактних зобов'язань, наскільки мені відомо, 110 млрд кубів, які були обґрунтованими", - додав Порошенко.

Згідно з контрактами між "Газпромом" і "Нафтогазом" на постачання і транзит газу, вони діють до кінця 2019 року.

"У разі, якщо сторони протягом 30/45 днів (30 днів - для контракту на поставку, 45 днів – для контракту на транзит газу) з моменту виникнення якого б то не було суперечки або розбіжності не зможуть прийти до взаємоприйнятного рішення, то будь-який спір, розбіжність або претензія у зв'язку з цим контрактом або його порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма", - зазначено в договорах між сторонами.

Читайте також: "Газпром" почав розірвання усіх договорів з Україною

Нагадаємо, що ПАТ "Газпром" сьогодні, 2 березня, продовжує порушувати свої контрактні зобов'язання по забезпеченню тиску на вході в ГТС України.

Через кризу Єврокомісія закликала РФ і Україну негайно врегулювати газове питання відповідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. ЄК також висловила побоювання щодо надійного транзиту газу з РФ до Європи.

Зазначимо, що "Нафтогаз" має намір терміново закупити газ в Європі для підтримки транзиту газу і внутрішніх потреб. НАК змушена додатково імпортувати газ через невиконання "Газпромом" зобов'язань за контрактом купівлі-продажу газу.

Раніше Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $ 4,63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $ 2.56 млрд на користь "Нафтогазу".

На жаль, Стокгольмський арбітраж не надав підтримку вимозі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на перегляд тарифу на транзит в контракті з публічним акціонерним товариством "Газпром".

"Газпром" отримав, але повернув передоплату "Нафтогазу" за газ.Таким чином "Газпром" відмовився з 1 березня поставляти газ "Нафтогазу", що по суті є порушенням рішення Стокгольмського арбітражу. Також російський газовий монополіст продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.