UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ткаченко заявив, що подав заяву про відставку, назвавши причину такого рішення

Але главу Мінкульту нібито здивувала остання заява Зеленського.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 20 липня передав прем'єр-міністру Денису Шмигалю заяву про свою відставку. Причиною нібито стало не вечірнє звернення президента Володимира Зеленського, написав політик у Telegram.

"Приніс сьогодні ввечері прем’єру заяву про відставку, через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни. Лише потім здивувався заяві президента щодо цього ж питання", – заявив Ткаченко.

Він наголосив на важливості культури під час війни, пояснивши свою думку тим, що наша держава б'ється не лише за території, а й за людей.

"А люди – це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього. І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності і наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших", – підсумував міністр.

Читайте також: "Сам підписував петиції": Ткаченко відреагував на акцію за свою відставку на "Книжковому Арсеналі"

Раніше Ткаченко викликав обурення багатьох українців через інформацію про те, що на фінансування кіноіндустрії держава збирається витратити близько 400 мільйонів гривень. Ці кошти були заплановані у бюджеті ще минулого року. Зокрема, йдеться про фінансування  53 проєктів – художніх телесеріалів та документальних фільмів – від 32 вітчизняних продакшнів. 

Крім того, міністр культури та інформаційної політики назвав доречним виділення понад 500 млн грн на завершення розпочатого ще у 2008 році будівництва Музею Голодомору. За його словами, експозиція музею буде створюватися за кошти донорів.

На початку червня петиція про звільнення з посади Олександра Ткаченка набрала необхідні 25 тисяч підписів. Автору звернення тоді відповіли відмовою в розгляді, а згодом пояснили все помилкою в системі. 19 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль у новій відповіді на петицію зазначив, що не бачить підстав для відставки Ткаченка, а зі змісту петиції "неможливо встановити факти та обставини, які давали б чіткі підстави" для цього.