UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тимошенко закликала Януковича скликати РНБО і прийняти рішення про асоціацію з ЄС

Якщо президент відмовиться скликати РНБО, Тимошенко звернеться до європейських лідерів з проханням підписати угоду без виконання всіх критеріїв.

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко звернулася до президента Віктора Януковича з закликом зібрати засідання Ради національної безпеки і оборони та прийняти рішення про підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це йдеться в листі екс-прем'єра, який зачитав її захисник Сергій Власенко журналістам у п'ятницю біля центральної клінічної лікарні №5 у Харкові.

"Вікторе Федоровичу, я раджу вам і прошу вас якомога швидше зібрати Раду національної безпеки і оборони, вислухати з батьківською увагою, як ви вмієте, всі сумніви вашого уряду щодо ускладнення відносин з Росією, визнати, що ви розумієте їхнє щире хвилювання, і негайно на позачерговому засіданні РНБО прийняти рішення про підписання Угоди про асоціацію", - йдеться у листі Тимошенко.

Екс-прем'єр зазначила, що якщо таке рішення буде прийнято, то вона звернеться до європейських лідерів з проханням підписати угоду без виконання всіх критеріїв. Тимошенко дала три поради Януковичу: перша - обирати вектор розвитку України, незважаючи на те, як це вплине на майбутні президентські вибори; друга - ні за яких обставин не залишатися один на один з Росією; третя - не комплексувати з приводу її звільнення. "Вбиваючи угоду, Ви робите головну помилку свого життя", - підкреслила Тимошенко. Власенко сказав, що Тимошенко розцінює вчорашнє рішення Кабміну про припинення роботи над Угодою про асоціацію як "українське ДКНС". За його словами, екс-прем'єр закликала громадян висловити своє ставлення до такого рішення уряду.

Як відомо, Кабмін призупинив процес підготовки до укладення асоціації між Україною та ЄС. Розпорядження від 21 листопада 2013 року № 905-р підписано прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Як наголошується в розпорядженні, призупинення потрібне для "більш детального вивчення і опрацювання комплексу заходів, які необхідно здійснити для відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямків торговельно-економічних відносин із Російською Федерацією".

Український уряд має намір "запропонувати Європейському Союзу і Російській Федерації створити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу питань, направлених на відновлення втрачених обсягів виробництва".

Окрім того, Кабмін вирішив "відновити активний діалог із Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу та державами-членами Співдружності Незалежних Держав щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави". !zn

Читайте також:

Тимошенко закликала українців вийти на Євромайдан і боротися за євроінтеграцію

ЄС: Україна багато втратила, відмовившись від угоди з Євросоюзом

В Євросоюзі виступили проти участі РФ у переговорах України та ЄС