UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тихановська про протести в Білорусі: «Це не боротьба проти Росії»

Опозиціонерка хоче зберегти «братерські відносини» між країнами.

Світлана Тихановська записала нове відеозвернення, у ньому де-факто президент Білорусі акцентувала на бажанні зберегти добросусідські відносини з Росією.

Тихановська пояснила: багатотисячні протести спрямовані не проти РФ, а на виконання вимог білорусів - відставку Лукашенка, проведення відкритих і чесних виборів і звільнення всіх політв'язнів.

«На жодному з етапів це не була боротьба проти Росії, і впевнена, не стане нею... Давайте не дозволимо пропаганді отруїти взаємини між дружніми народами, а необдуманим вчинкам політиків - вдарити по інтересах як Білорусі, так і Росії», - додала вона.

Суперниця Лукашенка на виборах 9 серпня подякувала росіянам за підтримку, а незалежним журналістів і блогерам - за правдиве висвітлення протестів в Білорусі.

«Ми, білоруси, дуже вдячні росіянам, які вже підтримують боротьбу білоруського народу за свободу. Ми не забудемо жодного із жестів або акцій солідарності. Дякую вам за це! Російські незалежні журналісти і блогери, окремо дякую вам за увагу до подій в нашій країні, за готовність розмовляти з простими білорусами - і транслювати їхні думки», - продовжила Тихановська.

Правда допомагає протистояти російській і білоруській пропаганди і «заважає налаштувати народи один проти одного», вважає вона.

Водночас опозиціонерка не згадала про резерв російських силовиків, сформований на прохання Лукашенка. Президент Росії Володимир Путін готовий ввести його в Білорусь в разі «погіршення ситуації» із протестами.

Світлана Тихановська - не єдиний представник білоруської опозиції, який не хоче «сваритися з Росією». Говорячи про анексію Криму, Тихановська визнала, що «юридично Крим український, фактично - російський». Такої ж точки зору дотримуються Марія Колеснікова та інші опозиціонери.

Читайте також: Якщо сьогодні Білорусь впаде, наступною буде Росія - Лукашенко поскаржився пропагандистам з Москви на Telegram

Нагадаємо, Росія на прохання Алєксандра Лукашенка створила резерв співробітників правоохоронних органів, але Путін обіцяв не задіювати російських силовиків, поки «ситуація не вийде з-під контролю».

Приводом для введення військ може стати заява глави МЗС Росії Сергія Лаврова про 200 українських «екстремістів» на території Білорусі, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA. Про те, чи відправить Путін російські війська в Білорусь для збереження Лукашенка при владі, Володимир Кравченко пише в статті «Дзвінок «другові»».