UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Hill: Демократія США — на межі самогубства?

«Демократія ніколи не триває довго. З часом вона марніє, виснажується та вбиває себе. Ще не було демократії, яка б не покінчила життя самогубством. Даремно казати, що демократія менш марнославна, менш горда, менш егоїстична, менш честолюбна чи менш жадібна, ніж аристократія чи монархія», — Джон Адамс.

Нещодавнє рішення Верховного суду США щодо заборони абортів нагадує пророчі слова Джона Адамса. Сполучені Штати давно змарнували та виснажили свою демократію, і зараз вона на межі самогубства, пише для The Hill один із лідерів Демократичної партії в Сенаті Том Дешл.

Серед проблем, які, на думку Дешла, принесли значну шкоду образу демократії в США - расові конфлікти, викривлення для громадян реального стану справ американців у В’єтнамі, Вотергейтський скандал та спроби президента Ніксона його приховати, занадто тривалі війни в Іраку та Афганістані.

За словами демократа, протягом останніх двох десятиліть у Штатах відбулося прискорення занепаду демократії через сукупність таких факторів:

Читайте також: США планують надати Україні чергову військову допомогу, зокрема нові HIMARS

«Якщо додати все це до расових проблем, нерівності доходів, інфляції та пандемії COVID-19, демократія в Америці наближається до прірви, і нинішня тенденція є бентежною. Незважаючи на те, що американська демократія проіснувала довше за всі інші, якщо немає справжнього усвідомлення того, що ми зараз переживаємо те, що Джон Адамс передбачив два століття тому, американський народ стане свідком самогубства його демократії ще протягом нашого життя», резюмує демократ Дешл.