UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тема Криму є пекельною для РФ – Кулеба

За словами міністра, в Росії "нервово реагують" на ініціативу щодо створення Кримської платформи.

Тема окупованого Криму має бути для РФ пекельною і їм вона вже “пече”, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю ТСН. За його словами, у Росії дуже нервують через ініціативу України щодо створення Кримської платформи – міжнародного майданчика щодо деокупації та демілітаризації півострова.

“Тема Криму має бути пекельною темою для Росії, а не священною, і ми її такою зробимо. Ми вже багато для цього зробили. Вони це знають, їм пече. Я з різних джерел отримую інформацію про те, як вони нервово реагують на цю ініціативу. Вважаю, що підтримка Кримської платформи — це питання політичного вибору для інших країн”, - зазначив Кулеба.

Він додав, що це також питання юридичного та морального вибору. Адже, за словами міністра, не можна не підтримувати державу, яка намагається зупинити спробу анексії власної території в Європі.

“Це безпрецедентний кейс. Всі двісті відсотків правди на нашому боці з усіх точок зору. Тому це питання дуже принципове. Ми бачимо підтримку Кримської платформи в українському суспільстві. Нещодавно Центр "Нова Європа" зробив опитування, де ця цифра проявилася дуже очевидно. Я задоволений динамікою позитивного сприйняття Кримської платформи міжнародними партнерами”, - додав Кулеба.

Водночас очільник МЗС зазначив, що не буде розповідати, які саме країни погодилися долучитися до Кримської платформи. Однак, Кулеба заявив про те, що вже є держави, які підтвердили підтримку майданчика та готовність брати участь у саміті. За словами міністра, зараз “ми ще проговорюємо та остаточно фіналізуємо з ними та іншими партнерами зміст того, що ми туди закладаємо”.

“Що більше ми працюємо, то більш позитивну реакцію отримуємо. Я ще раз кажу, нікого за руки в Кримську платформу ми не затягуємо. Але країни, які регулярно у своїх публічних заявах говорять про невизнання спроби незаконної анексії Криму, я не уявляю, як вони можуть відмовитися від участі в Кримській платформі. Я абсолютно переконаний і хочу, щоб кожен громадянин знав, що настане день, коли в Сімферополі буде піднято український прапор. Я працюю над цим, і ми досягнемо цієї мети”, - додав Кулеба.

Читайте також: Україна представила Європарламенту платформу з деокупації Криму

У серпні Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового міжнародного майданчика щодо деокупації Криму, який міг би стати аналогом нормандського формату щодо Донбасу.

Саміт Кримської платформи заплановано на травень наступного року. Він має відбутися в Києві. Крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію спроби анексії Криму Росією. Крім того, серед задач платформи також буде протидія загрозам РФ в Чорному та Азовському морях.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великої Британії, Туреччини та інших країн. Взяти участь в переговорах може і Росія, але в МЗС сумніваються в тому, що Москва на це погодиться.

Детальніше про окуповану кримську реальність, вивчені уроки та подальші дії, читайте в статті першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової "Пахлава Медова" стала "хворостом в мєду" для ZN.UA.