UA / RU
Підтримати ZN.ua

Татаров і Венедіктова несумісні з обраним для України західним вектором – Шабунін

Шабунін також підкреслив, що пасив України становлять очевидні корупційні схеми серед високопосадовців країни.

Ми як суспільство витисли з вже двох політичних влад інституції, які наближають незворотність покарання корупційних злочинів так близько, як ніколи раніше за всю історію України. Про це заявив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін під час обговорення від ZN.UA "Корупційний калькулятор: Скільки країна втрачає на схемах".

"Ніколи ще корупційна схема Коломойського не була за два кроки до суда. Ще ніколи не була ключова корупційна схема Ахметова за крок до суда....Ми вже дуже близько. Працюючі інституції – це наш актив як суспільство", - зазначив Шабунін. 

При цьому, за його словами, пасив становлять очевидні корупційні схеми серед високопосадовців країни. 

"У чому наш пасив? Татаров, наприклад. Наш пасив – Венедіктова, яка не є героєм у справі Привату. Вона підписала підозри в епізоді, де 137 млн збитків вже повернутих, і блокує підозри в епізоді, де збитки майже 10 млрд. Президент її руками допомагає Коломойському відмазатися від епізоду, де 10 млрд збитків.  І це проблема", - пояснив голова Центру протидії корупції. 

За його словами, Татаров і Венедіктова несумісні з обраним для України західним вектором.

"Я сподіваюся, що це розуміння швидко до нього (до Володимира Зеленського - ред.) прийде. Якщо голова твого офісу захищає Татарова, то мабуть проблема не лише в Татарові. У західних союзників України немає нерозуміння, в кому проблема. І в Зеленського, і в Єрмака ще є час навести один одному фокус, але цей час стрімко добігає кінця", - зазначив Шабунін. 

Він також додав, що сьогодні в Україні є інфраструктура щодо покарання корупційних злочинів, яка працює.

"Вона працює ефективно, єдине, що стоїть між нами і результатами - це бажання першої особи зупиняти ці інституції принаймні по ключових персонах: Коломойський, Ахметов, Татаров... Та ситуація, у якій ми є зараз, не може бути довго. Ми або хитнемся у відкат - і це буде дуже печально і для країни, і для Зеленського - або рухаємось уперед", - підсумував Шабунін під час свого виступу. 

"Дзеркало тижня" продовжує цикл актуальних бесід, тема обговорення - «Корупційний калькулятор: Скільки країна втрачає на схемах». Онлайн-трансляцію ви можете подивитися за посиланням