UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суддю Богдана Львова відрахували із штату Верховного Суду

Цю норму закону застосували вперше, адже судді Касаційного господарського суду двічі не змогли звільнити свого голову з російським паспортом. 

Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова, у якого з 1999 року наявне російське громадянство,  із штату Верховного Суду.

У Верховному суді зазначили, що Конституція України передбачає припинення повноважень судді у разі припинення нимгромадянства України або набуття громадянства іншої держави.

«За таких обставин здійснити відрахування зі штату суду відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» має голова суду. Тож відповідно до положень Основного Закону України та профільного закону про судоустрій Голова Верховного Суду Всеволод Князєв 05.10.2022 видав наказ про відрахування Львова Богдана Юрійовича зі штату Верховного Суду», - йдеться у заяві суду

Відрахування здійснено на підставі даних Служби безпеки України, яка підтвердила наявність у Львова Б. Ю. громадянства Російської Федерації за даними реєстрів РФ.

«Це безпрецедентне рішення для судової системи, адже зазначені положення Конституції та Закону застосовуються вперше. Але в часи повномасштабної війни з Російською Федерацією, коли на фронті та в тилу гинуть наші найкращі громадяни, ми не можемо дозволити навіть найменший сумнів в об’єктивності, незалежності та неупередженості Верховного Суду та всіх його суддів», - прокоментував своє рішення Князєв.

При цьому він додав, що Богдан Львов не позбавлений права доказувати відсутність у нього громадянства РФ у правовому порядку.

Читайте також: «Схеми» опублікували нові докази наявності російського громадянства в судді ВСУ Львова

Нагадаємо, журналісти проєкту «Схеми» встановили, що суддя Богдан Львов має російське громадянство. Отримавши у 90-их російський паспорт, він не лише від нього не відмовився, піднімаючись кар’єрними сходами у системі українського правосуддя, а навпаки – поновив у 2012-му і досі його документ не числиться в реєстрі недійсних. Сам Львов тривалий час заперечував наявність у нього громадянства ворожої країни.

Водночас більшість суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного суду на зборах 19 вересня та 3 жовтня не змогли ухвалити рішення щодо звільнення Богдана Львова. Останнього разу бракнуло одного голосу.