UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд Вовка зробив крок до дискредитації реформи прокуратури

Рішення про «незаконність» участі іноземців у конкурсних комісіях закладає міну і для судової реформи.

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав «незаконною» участь іноземців у формуванні органів влади. Йдеться про участь міжнародних експертів в атестації прокурорів.

Із позовом до Першої кадрової комісії і Офісу генпрокурора звернувся прокурор Тарас Карпюк. Позивач вимагав визнати протиправним рішення про провал атестації і поновити його на посаді.

Суд пішов назустріч прокурору, серед аргументів про «незаконність» участі іноземців у конкурсних комісіях:

У своєму рішенні суд суперечить сам собі, спочатку обурюючись «іноземним впливом», а потім - що посольство направило до складу комісії «навіть не співробітників», а представників міжнародних організацій, до прикладу, Transparency International.

«Участь будь-яких іноземних осіб або органів, організацій у формуванні органів влади України, очевидно, суперечить Декларації про державний суверенітет України і, відповідно, Конституції України», - додають в суді.

На цій підставі в ОАСК дійшли висновку, що приписи про участь в атестації прокурорів делегатів дипломатичних місій і міжнародних організацій «порушують основоположні конституційні принципи держави (...), оскільки посольства іноземних держав і міжнародних організацій не є представниками народу України і не відносяться до народу України».

Читайте також: Відбір кандидатів у прокурори загрожує перетворитися в хаос

Участь міжнародних експертів у відборі нових прокурорів прогнозовано викликає опір у корумпованої еліти. Звучать тези про «зовнішнє управління», порушення прав людини під час перевірок та переатестацій, «неправильну» реалізацію реформи тощо.

Водночас у кадрових процедурах правоохоронної і судової систем вже є приклади проєктів за участю міжнародних експертів, визнані успішними як за кордоном, так і всередині країни. Докладніше читайте в статті Сергія Козьякова «Навіщо судовій системі міжнародні експерти» в ZN.UA.