UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд відхилив скаргу Саакашвілі про можливу незаконність екстрадиційної перевірки

Саакашвілі рекомендували при бажанні звернутися в інший суд.

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив лідеру Руху нових сил", екс-президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі у задоволенні скарги на відмову Окружного адмінсуду Києва розглядати законність екстрадиційної перевірки, проведеної прокуратурою за дорученням Міністерства юстиції України на підставі клопотання правоохоронних органів Грузії. Як повідомила прес-служба суду, відповідне рішення було прийнято 29 січня.

КААС погодився з аргументами Окружного адмінсуду Києва в ухвалі від 22 грудня 2017 року, який вказав, що це питання не належить до юрисдикції адміністративних судів і повинно розглядатися в порядку кримінального судочинства. Зокрема, адмінсуд рекомендував вирішувати цей спір у Печерському районному суді Києва.

Саакашвілі у своєму позові до Мін'юсту України та прокуратурі Києва просив визнати незаконним прийняття до розгляду клопотання про розшук, взяття під варту та видачу його від Головної прокуратури Мін'юсту Грузії від 1 вересня 2017 року, а також визнати протиправною екстрадиційну перевірку щодо себе за цим клопотанням грузинської сторони, яка проводиться прокуратурою Києва за дорученням Мін'юсту.

Нагадаємо, 12 січня генеральний прокурор України Юрій Луценко зустрівся з заступником генерального прокурора Грузії Георгієм Гогадзе і обговорив з ним перспективи екстрадиції Міхеїла Саакашвілі на батьківщину.

5 січня грузинський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі за "зловживання службовими повноваженнями". Слідство наполягало на тому, що він, обіймаючи посаду президента, незаконно амністував екс-співробітників поліції, засуджених за вбивство.

У жовтні минулого року генеральний прокурор Юрій Луценко, який раніше заявляв про неможливість екстрадиції Саакашвілі, повідомив про те, що ситуація змінилася, і екс-президента Грузії можуть вислати з країни у зв'язку з відмовою Державної міграційної служби у наданні йому притулку в Україні.

Тим часом у МЗС Грузії заявили про те, що процес екстрадиції Саакашвілі "йде звичайним ходом".

30 листопада Державна міграційна служба продовжила Саакашвілі дозвіл на перебування на території України ще на три місяці.

3 січня, Окружний адміністративний суд Києва остаточно відмовив Міхеїлу Саакашвілі у визнанні незаконним рішення ДМС, яким йому відмовлено у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту після позбавлення громадянства України.

Нагадаємо, 5 вересня Україна отримала від Головної прокуратури Грузії запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Міхеїла Саакашвілі. За даними Головної прокуратури Грузії, Саакашвілі є обвинуваченим у чотирьох кримінальних провадженнях.