UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд дозволив допит Порошенка в режимі відеоконференції

Порошенко буде давати свідчення з Адміністрації президента.

Оболонський районний суд Києва задовольнив клопотання прокуратури про допит президента України Петра Порошенка в якості свідка по справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича в режимі відеоконференції з будівлі адміністрації президента України. Таке рішення суд оголосив на засіданні в середу після виходу з нарадчої кімнати.

На початку засідання прокурор Головної військової прокуратури України Руслан Кравченко виступив із відповідним клопотанням, яке засноване на листі з АП. У ньому йдеться про те, що заходи підвищеної безпеки в рамках держохорони президента можуть ускладнити роботу суду і що у Порошенка є поважні причини неприбуття до суду у зв'язку з виконанням ним функцій глави держави.

Суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що суду не принципово, в якому форматі буде допитаний свідок.

"Для суду принципово, щоб сторона обвинувачення і сторона захисту мали можливість реалізувати своє право поставити свої запитання свідкові", - сказав він.

У свою чергу, прокурор Руслан Кравченко зазначив, що у Порошенка в середу заплановані міжнародні зустрічі і телефонні переговори, в зв'язку з чим сторона обвинувачення буде подавати клопотання про технічні перерви в допиті для цього.

Адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк вважає, що допит чинного президента України може бути перенесений на інший день.

"Ми бачимо, що прокуратура намагається якомога більше обмежити можливість для допиту президента в якості свідка, посилаючись на деякі телефонні дзвінки, хоча це засідання було завчасно заплановане. У зв'язку з цим у захисту є прохання перенести на інший час, будь-який зручний для президента час здійснення цього допиту для того, щоб президент постав перед судом, зачитав безпосередньо присягу і мав можливість без будь-яких обмежень, телефонних дзвінків і завантаженості іншими державними справами спокійно відповісти на ці питання", - сказав Сердюк на засіданні Оболонського районного суду Києва у вівторок.

На його думку проведення допиту в режимі відеоконференції дасть можливість Порошенку уникнути незручних питань, відключивши в певний момент звук.

"Дуже зручно буде вимкнути в певний момент, коли мине півтора години – тільки півтора години - на допит свідка Порошенко. І цей допит припинити, ніж виходити із залу судових засідань. Це зроблено для того, щоб... сприяти свідку, фактично, уникнення відповідей на незручні питання", - сказав Сердюк.

На початку засідання прокурор Головної військової прокуратури України Руслан Кравченко виступив з відповідним клопотанням, яке базується на листі з АП. У ньому йдеться про те, що заходи підвищеної безпеки в рамках держохорони президента можуть ускладнити роботу суду і що у Порошенка є поважні причини неприбуття до суду у зв'язку з виконанням ним функцій глави держави.

Нагадаємо, суд вже допитав у рамках цієї справи колишнього постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, полковника Збройних сил України Юлія Мамчура, колишнього в.о. міністра закордонних справ, посла України в Польщі Андрія Дещицю та інших.