UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створення фінансової поліції несе в собі загрозу державного перевороту, - експерт

На думку експерта, наразі існує спроба створити центральний орган виконавчої влади силового блоку, який формально буде підкорятися президентові, але буде поза системою органів виконавчої влади.

Створення фінансової поліції, підконтрольної особисто президентові, і наділення її надповноваженнями несе в собі загрозу державного перевороту. Про це в коментарі ZN.UA заявив старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Ляпін.

Як відомо, в законопроекті про фінансову поліцію прописано, що президент призначає і звільняє голову Служби фінрозслідування, однак заступників голови та керівників регіональних підрозділів призначає і звільняє глава служби, він же визначає організаційну структуру і чисельність штату.

"Нічого подібного в законодавстві немає. Тобто має місце спроба створити центральний орган виконавчої влади силового блоку, який формально буде підкорятися президентові, але організаційно, операційно і функціонально буде поза системою органів виконавчої влади", - зазначив експерт.

"Наявність у співробітників цього відомства спеціальної "силової" освіти і права на користування вогнепальною зброєю, засобами спеціального впливу - по теорії і практиці створює небезпеку державного перевороту як такого",- вважає Дмитро Ляпін.

Для Служби фінансових розслідувань в законопроекті передбачалося і відверто "ексклюзивні права, зокрема, "вилучати в громадян предмети і речі, заборонені або обмежені в обороті, знищувати ці предмети".

"Це означає, що фінансова поліція, на думку розробників, має право вилучати докази і самостійно їх знищувати, що, зрозуміло, дає підстави для серйозного занепокоєння щодо сумлінності фінансової поліції", - підкреслив він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Василя Пасочника "Фінансова поліція: неприхована загроза?". !zn

Читайте також:

Азаров поспішив "поховати" фінансову поліцію

Рішення про фінансову поліцію буде приймати особисто Янукович, - Клименко

Глава МВС Захарченко проти створення фінансової поліції

Голова податкової вважає, що контролювати бізнес має тільки його відомство