UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створення двох гілок "Турецького потоку" послабить енергобезпеку південного флангу НАТО – екс-посол

Якщо ж буде побудовано ще й "Північний потік-2", то разом із "Турецьким потоком" та "Посейдоном" буде завершено "оточення" Центральної і Східної Європи.

Реалізація російських планів щодо будівництва двох гілок "Турецького потоку" призведе до серйозного ослаблення енергетичної безпеки південного флангу НАТО, що включає в себе Італію, Грецію, Болгарію, Румунію та Туреччину.

Про це у своїй статті для DT.UA пише надзвичайний і повноважний посол України, посол з особливих доручень Сергій Корсунський. Автор вказує, що газопровід "Турецький потік" у разі успішного запуску стане додатковим дестабілізуючим елементом з довгостроковими негативними наслідками для військово-політичної єдності Європи.

За його словами, у розмові російського та турецького лідерів, а також у коментарях фахівців є деталь, що насторожує: Росія і Туреччина вже досить впевнено говорять про дві гілки "Турецького потоку", хоча раніше повідомлялося про підписання угоди, що передбачала будівництво лише однієї з них.

"У випадку реалізації планів Кремля щодо будівництва двох гілок "Турецького потоку" буде серйозно ослаблено енергетичну безпеку південного флангу НАТО, що включає Італію, Грецію, Болгарію, Румунію й Туреччину. Припинення поставок газу в потрібний РФ і "Газпрому" момент може створити серйозні проблеми для споживачів у цих країнах, включаючи критичну інфраструктуру безпеки", – йдеться в статті.

Корсунський вказує, що РФ також отримає додаткові підстави для збільшення своєї військової присутності у північно-східному Середземномор'ї, як це вже сталося на Балтиці після будівництва "Північного потоку".

"Якщо ж буде побудований ще й "Північний потік-2", то разом із "Турецьким потоком" і "Посейдоном" буде завершене "оточення" Центральної і Східної Європи, ринок якої досі ще слабко диверсифікований і сильно залежить від поставок російського газу, обхідними маршрутами. Зрозуміло, що в цьому разі газотранспортну систему України буде фактично зупинено, оскільки практично весь газ піде в Німеччину на півночі та в Італію на півдні в обхід території України", – підсумовує автор.

Нагадаємо, 8 травня у російському "Газпромі" повідомили про початок будівництва газопроводу "Турецький потік". За словами голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера, проект реалізується у відповідності з планом і буде завершений до кінця 2019 року. 23 червня президент РФ Володимир Путін оголосив про початок будівництва підводної частини газопроводу.

Детальніше про негативні наслідки запуску "Турецького потоку" для енергобезпеки південного флангу НАТО і стабільності регіону читайте у статті Сергія Корсунського "Турецький потік: друг мого ворога - мій друг?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".