UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг закликав подвоїти зусилля з реалізації Мінських угод

Світова спільнота повинна продовжувати тиск на Росію, заявив глава Північноатлантичного Альянсу.

Генеральний Секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав учасників Мінського процесу активізувати зусилля з припинення конфлікту в Донбасі.

"Я закликаю подвоїти зусилля щодо виконання угод. В першу чергу повинно бути повне припинення вогню і відведення озброєнь", - цитує "Інтерфакс-Україна" його заяву на брифінгу після засідання комісії Україна-НАТО.

Він також заявив, що міжнародне співтовариство має продовжувати тиск на Кремль, щоб змусити його виконувати свої зобов'язання по припиненню агресії проти України, зокрема – за допомогою економічних санкцій.

Раніше Столтенберг заявив, що ситуація в Донбасі залишається складною, оскільки режим припинення вогню порушується щодня.

Під час зустрічі "Нормандської четвірки" в ніч на 20 жовтня учасники зустрічі в Берліні погодилися з безальтернативністю Мінських домовленостей і домовилися про спільну розробки "дорожньої карти"їх реалізації. Крім того, лідери країн попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на чотирьох ділянках лінії зіткнення в Донбасі. Серед цих ділянок, зокрема, має бути і Дебальцеве Донецької області.

Проте міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах у Мінську 29 листопада не досягли прогресу в узгодженні "дорожньої карти" через відмову голови МЗС РФ Сергія Лаврова обговорювати розміщенні збройної місії ОБСЄ у Донбасі.

Детальніше про основні проблемні питання деокупації Криму та ОРДЛО читайте у статті Костянтина Батозького "Деокупація: початок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".