UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили Китай у підтримці Росії у війні проти України

В Штатах назвали заяви офіційного Пекіну про нейтралітет "пустими".

Вашингтон вважає, що Китай підтримує військову агресію Росії в Україні, незважаючи на неодноразові заяви про нейтралітет. Про це пише видання Pragativadi, посилаючись на представника Державного департаменту Неда Прайса.

Під час чергового брифінгу Прайс заявив, що слова китайських лідерів про нейтралітет щодо війни України проти Росії – «пусті заяви». На його думку, дії КНР свідчать про те, що місцевий уряд цілком на боці путінського режиму.

«Китай стверджує, що є нейтральним, але його поведінка дає зрозуміти, що він все ще інвестує у тісні зв’язки з Росією і стоїть на її боці. Він допомагає поширювати у світі російську пропаганду і захищає Росію в міжнародних організаціях... І все ще заперечує звірства Росії в Україні, припускаючи, що вони були інсценовані», – сказав Прайс.

Крім того, представник Держдепу додав, що кожна країна, яка у цей час підтримує РФ, неминуче опиниться на «хибному боці історії». 

«Нації, які стоять на боці Владіміра Путіна, неминуче опиняться на хибній стороні історії... Зараз не час для двозначності, хованок чи очікування з розрахунком на те, що станеться далі. І так зрозуміло, що відбувається», – підсумував Прайс. 

Читайте також: CNBC: Сі Цзіньпін зробив найбільшу помилку за дев'ять років влади, коли підтримав Путіна

Раніше повідомлялося, що через війну проти України Москва втрачає економічний і фінансовий вплив на країни у Центральній Азії, які дедалі швидше відходять на орбіту Китаю.

Понад три місяці українська влада разом із американськими, європейськими та азійськими партнерами намагалася вмовити офіційний Пекін відіграти конструктивну роль у припиненні війни РФ проти нашої країни. Нещодавно президент Зеленський визнав, що Китай обрав політику бути осторонь. Зі статті Наталії Бутирської дізнайтеся, «Чому Китай не хоче, щоб Україна перемогла Росію».