UA / RU
Підтримати ZN.ua

США проводять військові навчання в Арктиці, щоб не допустити там військового домінування РФ

Аляска вже є одним із найбільш мілітаризованих штатів США.

Оскільки зміна клімату відкриває Арктику для транзиту та досліджень, Росія все сильніше мілітаризує цей регіон. Щоб не допустити в регіоні військового домінування РФ, США також нарощують там свої сили та проводять навчання, пише The New York Times.

Перші у своєму роді для США навчання за межами міста Фербанкс, в яких беруть участь близько 8 тисяч військовослужбовців, планували задовго до вторгнення Росії в Україну, вони частково були зумовлені агресивними кроками Росії в останні роки щодо мілітаризації Арктики — частини світу, де США та РФ мають протяжний морський кордон.

Напруга в регіоні зростала роками, оскільки країни претендують на судноплавні маршрути та запаси енергії, які відкриваються на Алясці в результаті зміни клімату. Тепер, коли геополітичний порядок змінився після вторгнення Росії в Україну, конкуренція за суверенітет і ресурси в Арктиці може посилитися.

На західному узбережжі Аляски федеральний уряд інвестує сотні мільйонів доларів у розширення порту в Номі, який може перетворитися на глибоководний вузол, що обслуговуватиме судна берегової охорони та військово-морського флоту, які плавають за полярним колом. Берегова охорона очікує запуск роботи трьох нових криголамів, хоча Росія вже має в експлуатації понад 50.

І хоча Сполучені Штати засуджують агресивну військову експансію Росії в Арктиці, Пентагон має власні плани щодо збільшення своєї присутності та можливостей, працюючи над відновленням навичок у холодну погоду, які частково втратилися протягом двох десятиліть війни в Іраку та Афганістані. Військово-повітряні сили передали на Аляску десятки винищувачів F-35. Минулого року Міноборони США оприлюднило свій перший стратегічний план «Відновлення панування в Арктиці».

Військово-морський флот, який цього місяця проводив навчання над і під морським льодом всередині полярного кола, також розробив план захисту американських інтересів у регіоні, попереджаючи, що слабкість там означатиме ризик посилення впливу Росії та Китаю, інтереси та цінності яких різко відрізняються від західних.

Росія, чий східний материк знаходиться всього в 55 милях через Берингову протоку від узбережжя Аляски, роками надає пріоритет розширенню присутності в Арктиці, оновлюючи аеродроми, додаючи бази, навчаючи війська та розвиваючи мережу військових систем оборони на північному кордоні.

З потеплінням клімату, що зменшує морський лід в регіоні, запаси цінної риби переміщуються на північ, а рідкісні корисні копалини та значні запаси викопного палива в Арктиці стають все більшою метою для розвідки. Трафік човнів може збільшитися як за рахунок торгівлі, так і туризму.

Читайте також: Танення вічної мерзлоти може підвищити ризик розвитку раку у мешканців Арктики – вчені

Росія неодноразово посилала військові літаки на межі повітряного простору США, змушуючи американські літаки намагатися перехопити їх.

Цього місяця у відповідь на посилення міжнародних санкцій проти Росії член російського парламенту зажадав повернути Аляску, куплену Сполученими Штатами у Росії в 1867 році. Можливо, це риторичний жест, який, тим не менш, відображав погіршення відносин між Росією та США.

Протягом століть величезні води офшорної Арктики були в основному нічийною територією, закритою льодом, чиї точні територіальні кордони — на які претендують США, Росія, Канада, Норвегія, Данія та Ісландія — залишалися невизначеними. Але оскільки танення морського льоду відкрило нові шляхи судноплавства та нову можливість добувати  корисні копалини, територіальні претензії країн посилилися.