UA / RU
Підтримати ZN.ua

США не бачать ознак закупівлі Росією іранських безпілотників — Білий Дім

Водночас, бажання Путіна отримати їх свідчить про те, що західні санкції працюють.

США не бачать ознак закупівлі російським Міноборони іранських військових безпілотників через тиждень після візиту президента РФ Володимира Путіна в Тегеран.

Про це на брифінгу повідомив представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Водночас, він підкреслив, що поїздка Володимира Путіна до Ірану цього тижня показала, наскільки ізольованою виявилася РФ після вторгнення в Україну.

Кірбі зазначив, що сам факт, що Путін домагався цієї угоди, свідчить про те, що «санкції мають ефект». За його  словами, у Москви у зв'язку з санкціями виникли труднощі з розгортанням новітніх засобів.

«Ми не бачили жодних свідчень постачань, або купівлі іранських безпілотників Міністерством оборони Росії», — додав він.

24 липня ЗМІ повідомляли про те, що Іран відправив Каспійським морем до Росії партію ударних дронів Shahed 129.

Спроби президента Росії Владіміра Путіна поглибити зв'язки з Іраном на тлі війни в Україні становлять «серйозну загрозу», вважає радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Раніше Салліван попереджав, що Іран може почати постачати Росії бойові безпілотники для війни в Україні, зокрема, такі, які можуть нести озброєння. Російська делегація щонайменше двічі за останній місяць відвідувала аеродром Кашан у центральному Ірані, де вивчала безпілотники Shahed-191 та Shahed-129. 

Одразу після оприлюднення цієї інформації міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан запевнив главу МЗС України Дмитра Кулебу, що Іран проти війни Росії з Україною та спростував твердження про постачання зброї.

Водночас, офіційний Тегеран заявляв, що розглядає можливість постачання своїх БПЛА, військової техніки та зброї «дружнім» державам.

Як повідомлялось, 22 липня Армія оборони Ізраїлю завдала ракетного удару і зруйнувала іранське підприємство зі збору безпілотних літальних апаратів у передмісті сирійської столиці Дамаска.