UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, ЄС та Велика Британія разом протидіятимуть поставкам Росії іранських дронів – Держдеп

Ці дрони зараз використовують росіяни в Україні, але США також стурбовані, що їх почнуть використовувати в конфліктах і проти інших країн.

США, Європейський Союз та Велика Британія синхронно накладатимуть санкції на іранських юридичних та фізичних осіб, які причетні до виготовлення та поставок Росії дронів-камікадзе, якими її армія бомбардує українські міста та інфраструктуру. Про це під час брифінгу 20 жовтня заявив прессекретар Держдепу США Нед Прайс, передає «Голос Америки».

Нед Прайс висловив занепокоєння щодо загрози, яку несуть іранські БПЛА поза межами території України. За його словами, «ці дрони становлять ризик та смертельну загрозу для України, але розповсюдження Іраном технології БПЛА є загрозою, що виходить далеко за межі України».

(...) ми вживемо всіх можливих заходів, щоб перешкодити можливості Ірану використовувати та експортувати цю смертоносну технологію.

«Ми діємо відповідно до повноважень США. Є резолюції Ради Безпеки ООН, є Рада безпеки ООН, є група експертів ООН. (...) Тож ми збираємося використовувати всі повноваження та інструменти, які у нас є, тому що ми знаємо про шкоду та смерть, втрати, які вона може завдати не лише в Україні, а й у регіоні», – сказав речник Держдепу.

Читайте також: Іранські дрони значно дешевші за зенітні ракети, якими ЗСУ доводиться їх збивати – The Guardian

Також журналісти запитали про ризик розробки і володіння Іраном ядерної зброї, на що Прайс відповів: «Річ у тому, що ми підтримуємо зобов’язання президента, що Іран ніколи не матиме ядерної зброї. Ми, як і раніше, сповнені рішучості дотримуватися цього зобов’язання щодо того, щоб Іран ніколи не отримав ядерну зброю».

Нагадаємо, за інформацією керівниці об'єднаного пресцентру Сил оборони Оперативного командування «Південь» Наталії Гуменюк, Збройні сили Росії отримали від 300 до кількох тисяч дронів-камікадзе іранського виробництва