UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і Велика Британія засудили замах на Шефіра

США і Велика Британія сподіваються на швидке розслідування інциденту.

Американське посольство засудило замах на помічника президента Сергія Шефіра, який стався вранці, 22 вересня.

"Ми долучаємося до тих, хто засуджує напад, який стався сьогодні під Києвом на першого помічника Президента України Сергія Шефіра і сподіваємося на швидке розслідування інциденту, щоб притягнути винних до відповідальності", - йдеться в повідомленні посольства в Twitter.

Також відзначили, що будь-яке кримінальне насильство, зокрема політичне, не може бути виправданим.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс також висловила занепокоєння у зв'язку з подією.

"Дуже стурбована цією новиною. Я бажаю пораненому водію повного одужання і сподіваюся, що інцидент буде розслідуваний якомога швидше", - написала вона в Twitter.

Президент України, який зараз перебуває в США для участі в Генеральній асамблеї ООН, заявив, що не змінить свій графік заходів та зустрічей через замах на Шефіра.

"Якби я не мав того статусу і тої довіри, не був би президентом України, то моїм пріоритетом було б знаходитися поруч з моїм другом. Але ми розуміємо, що спочатку я президент, а потім батько, чоловік, син, потім вже товариш" , - додав він.

У четвер, крім виступу на ГА ООН, Зеленський, зокрема, планує провести зустріч з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Читайте також: Разумков не вважає, що замах на Шефіра пов'язаний з боротьбою проти олігархів

Як повідомлялося, 22 вересня, під Києвом обстріляли машину першого помічника президента України Сергія Шефіра. Він живий, проте його водій отримав 3 кулі з 12.

В ОП напад пов'язують з "протидією деолігархізації". Президент Володимир Зеленський розцінив напад на Шефіра як метод тиску на президента і реакцію різних політико-фінансових груп на курс і діяльність президентської команди щодо обмеження їх впливу в Україні. Він також попередив, що "відповідь президентської команди на замах на Шефіра буде сильною".

Міністр внутрішніх справ Денис Манастирський повідомив, що метою нападу було саме вбити Шефіра, а не налякати. У МВС повідомили, що розглядають три версії замаху: державна діяльність, тиск на владу, дестабілізація політичної ситуації.

Про те, як подію коментують в Україні політики і експерти, читайте в матеріалі ZN.UA "Олігархи, опозиція або сам Зеленський: хто і для чого стріляв в машину першого помічника президента - вердикт соцмереж"