UA / RU
Підтримати ZN.ua

США будуть координуватись з Україною під час підготовки саміту Байдена та Путіна – Кулеба

Глава МЗС України зазначив, що жодне рішення щодо України не буде прийняте  за  її спиною.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Вашингтон координуватиметься з Україною під час підготовки саміту з питань безпеки президента США Джо Байдена та президента РФ Владіміра Путіна, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Держсекретар Блінкен запевнив мене, що, як це було досі, жодне рішення про Україну не буде прийняте за спиною України, і ми будемо тісно координуватися з ним під час підготовки до саміту, щоб синхронізувати наші позиції і бути певними, що наші інтереси були взяті до уваги", - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що провів розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у понеділок.

"Він поінформував мене про ініціативу щодо проведення саміту між президентом Байденом та президентом Путіним. Ми вітаємо цю ініціативу, ми вважаємо, що будь-яке зусилля, спрямоване на дипломатичне рішення, варте того", - зазначив міністр.

Президент США Джо Байден попередньо підтвердив участь у робочій групі з питань безпеки та стратегічної стабільності у Європі. Окрім Байдена, до неї увійдуть президенти Франції Еммануель Макрон та Росії Владімір Путін.

Читайте також: Макрон та Зеленський підтримали якнайшвидше скликання ТКГ

Напередодні Макрон поговорив телефоном із президентами України Володимиром Зеленським та Росії Владіміром Путіним. Сторони обговорили ескалацію на Донбасі та загрозу російського вторгнення в Україну.

Макрон і Зеленський виступили за термінове скликання Тристоронньої контактної групи та активізацію мирного процесу. Французький президент похвалив українського колегу за витримку у відповідь на російські провокації на Донбасі. Із російським лідером Макрон обговорив агресивну політику Кремля та способи дипломатичної розрядки ситуації у регіоні.

Вразливість України в умовах, коли на сході російські війська, а на заході російські гроші і російський газ ні на секунду не дозволяють Україні, та й усьому західному світові, почуватися у цілковитій безпеці. Розуміння нейтралізації збройної живої сили у людства в принципі спільне, однак сили грошей чи газу, навіть усередині трансатлантичного блоку, драматично відрізняються. Докладніше про те, як зламати плани агресора, читайте у статті Дмитра Наталухи «Будапешт-2»: 10 кроків, які зупинять Путіна» у ZN.UA.