UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справи проти Тимошенко будуть закриті, якщо доведуть її невинність

Справи, по яких висувалися звинувачення екс-прем'єру будуть переглянуті.

Всі кримінальні справи стосовно екс-прем'єра Юлії Тимошенко можуть бути закриті, тільки якщо не буде доказів її провини. Про це під час прес-конференції повідомив в.о. генпрокурора Олег Махніцький.

"Ці справи будуть переглядатися. Я дав доручення вивчити ці справи", - заявив він.

При цьому Махніцький додав, що в разі, якщо в цих справах немає ніяких доказів провини, "то, звичайно ж, повинно прийматися об'єктивне, законне рішення".

"Прокуратура не буде приймати рішення ні в один ухил, ні в іншого", - сказав в.о. генпрокурора.

Як відомо, Юлія Тимошенко вийшла на свободу 22 лютого.

Нагадаємо, екс-прем'єр була арештована в 2011 році в ході судового процесу, її засудили до семи років ув'язнення за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Крім того, суд позбавив Тимошенко права займати посади в органах державної влади на три роки і зобов'язав відшкодувати державі 1,5 млрд грн.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи за вбивства Євгена Щербаня.

Також Тимошенко було вручено повідомлення про підозру її в організації спільно з Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення.

Пшонка заявляв, що Тимошенко і Лазаренко нібито заплатили за вбивство Щербаня $ 2,8 млн. Тимошенко і Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Починаючи з лютого, в суді на стадії досудового слідства були допитані кілька свідків по справі.

Тимошенко на допитах не була присутня, хоча неодноразово заявляла про своє бажання брати в них особисту участь. У червні захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що досудове слідство по даній справі припинено.

У справі ЄЕСУ екс-прем'єру були пред'явлені звинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК); замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК); несплата податку по підприємству ЄЕСУ (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК); несплата прибуткового податку, (ч. 3 ст. 212 КК); вчинення злочину шляхом службового підроблення (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК). !zn

Читайте також:

Суддя Кірєєв, який відправив Тимошенко у в'язницю, зник

Луценко: Тимошенко - це термінатор, який потрібен, щоб покінчити з системою

Тимошенко прийняла пропозицію про лікування в клініці "Шаріте"