UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні Україна не може запропонувати інвесторам впевненість у справедливості судів – посол ЄС у Києві

Україна та її міжнародні партнери разом можуть втілити всеосяжну судову реформу у життя, впевнений дипломат.  

Минулого тижня ЄС, США, Британія, Німеччина, Канада, Рада Європи, ПРООН, ЄБРР запропонували Україні своїх експертів для перевірки та відбору членів вищих судових органів в рамках судової реформи.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас у колонці для “Європейської правди” наголошує, що Україна не має міжнародних зобов’язань щодо реформування судової системи у той чи інший спосіб, проте підкреслює, що злагоджена, прозора, справедлива судова система – це дуже європейська та євроатлантична річ.

“І саме тому міжнародні партнери готові допомогти Україні, надавши їй неупереджених експертів, які мають блискучі кар’єри, всеохопний досвід і, найголовніше, повну незалежність від будь-яких особистих інтересів, і які готові працювати спільно з українськими колегами”, - пише європейський дипломат. 

Він додав, що вирішальним фактором є довіра, якої майже немає в українських судів, згідно з соціологічними опитуваннями. 

“Мова йде не лише про довіру до інституцій. Мова йде і про віру у власну державу, про віру в те, що Україна може бути місцем, де існує справедливість”, - пише Маасікас.

Судова система, що не має довіри, щодня підриває Українську державу та демократію, наголошує дипломат, оскільки справедлива судова система, якій довіряють, – це ключ до економічного розвитку та іноземних інвестицій.

Маасікас додав, що українська судова система стала основною перепоною для іноземних інвесторів, кожен з яких хоче впевненості у справедливості суду.

“Проте на сьогодні такої впевненості Україна запропонувати не може”, - підкреслив посол ЄС.

Він наголосив, що українська влада визнає проблему. 

Навіть попри всі сприятливі фактори судової реформи для України, продовжує дипломат, її впровадження не буде легким. 

“Навіть більше – воно буде надзвичайно складним”, - впевнений дипломат.

Корумповані особи будуть боротися за свої посади, спираючись на олігархічні й часто проросійські інтереси, каже Маасікас. 

“Настав час українським партнерам, насамперед Раді суддів та Вищій раді правосуддя, ухвалити рішення”, - пише посол ЄС в Україні.

Він каже, що в України є вибір двох шляхів: спробувати затягнути та послабити реформу або призначити своїх експертів та приступити до роботи.

“Співпраця з боку судової системи відповідає інтересам суспільства. Політичне керівництво завжди має нести відповідальність за реформи та отримувати належне визнання у разі їх успіху”, - каже посол, резюмуючи, що Україна та її міжнародні партнери можуть цього досягти, рухаючись разом.

Читайте також: Рада суддів заблокувала основну частину судової реформи в Україні

Докладніше про причини кадрової кризи в судах України та шляхи виходу із ситуації, що склалася, читайте в статті Сергія Козьякова «Кадрова криза в судах. Статистика, причини, прогноз» у ZN.UA.