UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Слуга народу» знову отримуватиме державне фінансування

У НАЗК повідомили про усунення недоліків у звітах політсили.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) поновило державне фінансування політичної партії «Слуга народу», повідомляє пресслужба агентства.

«За результатами перевірки уточнюючих звітів партії «Слуга народу» за І та ІІ квартали 2020 року НАЗК відновило державне фінансування статутної діяльності політичної партії (наказ від 26.03.2021 № 190/21)», - йдеться у повідомленні.

У березні НАЗК отримало 675 звітів політичних партій за I-IV квартали 2020 року. За перший квартал прозвітували дві політсили, за другий – одна, за третій – вісім і за четвертий – 27.

У звітах семи партій виявили ознаки адміністративних порушень. У документах партій «Народно-трудовий союз України», «Справжні дії», «Партія «Київська Русь», «Команда Андрія Балоги», «Патріотична партія України», «Блок Кернеса – Успішний Харків» та «Козацька партія України» –  за статтею 212-21 (порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду, звіту партії) КУпАП.

Подаючи звітність, «Блок Кернеса» також порушив статтю 212-15 (порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії), а «Козацька партія України» – статтю 188-46 (невиконання приписів НАЗК).

Протягом березня НАЗК склало та направило до суду дев’ять протоколів про адміністративні правопорушення щодо керівників партій за виявлені у поданих звітах порушення  («Українська народна партія»; «Нова політика»; «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»; «Народні ініціативи Олександра Фельдмана»; «Соціал-патріотична асамблея слов’ян»; «ВАРТА»; «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»; «Республіканська християнська партія»; «Рух нових сил Михайла Саакашвілі).

У звітах «Блоку Вілкула «Українська перспектива», «Конгресу Українських Націоналістів», «Слуги народу» та «Блоку Кернеса» було виявлено ознаки кримінальних правопорушень. Інформацію про це агентство передало Національній поліції.

До суду скерували й п’ять протоколів про порушення порядку подання фінансового звіту виборчого фонду кандидатів, які брали участь у виборах (Акпєров В.В., Присяжний В.І., Дашко Г.Г., Савченко Ю.А., Дашко Г.Г.).

Читайте також: Партії мають фінансуватися лише фізичними особами - глава НАЗК Новіков

Державний бюджет на 2021 рік передбачає виділення 697 мільйонів гривень на фінансування парламентських партій. Майже половину виділених коштів отримає «Слуга народу» – 345,8 млн грн.

Минулого року, на відміну від інших партій, «Слуга народу» за сім місяців так і не надала фінансовий звіт про свою діяльність, хоча обіцяла вказати ву ньому витрати на проведення всеукраїнського опитування 25 жовтня.

Нагадаємо, державним коштом фінансуються лише ті політсили, що на парламентських виборах подолали 5% бар’єр.