UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Слуга народу» Холодов передумав судитися зі «Схемами» через сюжет про тютюновий бізнесі його сім'ї

Депутат попросив суд залишити його позов до журналістів-розслідувачам без розгляду.

Народний депутат Андрій Холодов, член парламентської фракції «Слуги народу» і заступник голови податкового комітету Верховної Ради, передумав судитися з журналістами проекту «Схеми», які зняли сюжет про його тютюновому бізнесі. Депутат попросив Шевченківський суд Києва залишити його позов без розгляду, і суддя задовольнив його, передає «Радіо Свобода».

Підставою для позову стало журналістське розслідування, автори якого розповіли про причетність родини депутата до роздрібного продажу сигарет в Києві. «Схеми» звернули увагу не ймовірні податкові порушення, а також стверджували, що у Верховній Раді Холодов лобіює інтереси бізнесу своєї родини.

У серпні 2020 року депутат подав до Шевченківського суду столиці позов з вимогою «визнати недостовірною інформацію» з сюжету «Схем». Однак уже в день першого підготовчого засідання він подав письмову заяву з проханням залишити позов без руху.

Ні Холодов, ні його представник на засідання не прийшли. 25 березня суддя прийняв рішення залишити позов без розгляду. 5 квітня копію рішення отримали «Схеми».

Холодов пояснив відмову від позовних вимог тим, що замовлена їм лінгвістична експертиза підтвердила безперспективність справи.

«Українське бюро лінгвістичних експертиз відповіло мені, що в сюжеті« Схем »інформація проти мене викладена у формі« оціночних суджень ». Це означає, що автори не можуть нести відповідальності за її недостовірність, а судовий розгляд не має ніякого сенсу і ніяких перспектив », - написав депутат у своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Депутати пишуть запити у власних інтересах - «Схеми»

У розслідуванні "Схем", опублікованому в середині листопада 2020 року, йшлося про те, що Дмитро Холодів володіє мережею тютюнових кіосків і пролобіював у Раді прийняття поправки, що збільшує доходи роздрібних торговців сигаретами.

У жовтні того ж року Верховна Рада підтримала законопроект №1049 та поправку №8, яка змінює формулу перерозподілу доходів між різними учасниками ринку тютюнових виробів. Зокрема, завдяки цій поправці має зрости дохідність оптової і роздрібної торгівлі. Автори матеріалу стверджують, що Дмитро Холодов, будучи заступником голови комітету з фінансів, податкової та митної політики, лобіював цю поправку.

Журналісти дійшли висновку, що Холодов фактично лобіював інтереси свого бізнесу, так як знайшли докази причетності депутата до мережі тютюнових кіосків компаній "Віктрум" і "Інтертабако".

За даними "Схем", фірма-власник кількох сотень столичних МАФів, що орендують згадані фірми, - "Київ маркет солюшн" - була заснована в сімейному маєтку сім'ї Холодових на Кіпрі. "Віктрум" й "Інтертабако" також пов'язані з депутатом через низку фірм-прокладок.

При цьому сам Холодоів свою причетність до сигаретного бізнесу заперечує і стверджує, що інтересів у цій сфері у нього немає.