UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Сховатись не зможе ніхто": SpaceX розробляє мережу супутників-шпигунів для розвідки США – Reuters

Уряд США за допомогою компанії, що належить мільярдеру Ілону Маску, має намір розширити свої можливості швидкого виявлення потенційних цілей практично в будь-якій точці земної кулі.

Американська компанія SpaceX будує мережу із сотень супутників-шпигунів за секретним контрактом з розвідкою США, повідомляє Reuters з посиланням на п'ять джерел, знайомих із програмою.

Мережа створюється підрозділом Starshield компанії SpaceX в рамках контракту вартістю 1.8 мільярда доларів, підписаного у 2021 році з Національним розвідувальним управлінням (NRO), яке керує супутниками-шпигунами. До складу NRO входять співробітники Космічних сил США та ЦРУ, управління надає секретні супутникові знімки для Пентагону та інших розвідувальних служб.

"Ніхто не зможе сховатися", – сказало одне із джерел про потенційні можливості системи Starshield, описуючи охоплення мережі.

Очікується, що супутники зможуть відстежувати цілі на Землі та передавати ці дані американським розвідникам та військовим.

Читайте також: У Китаї створили "найпотужніший у світі" звуковий лазер

За словами трьох джерел, з 2020 року запустили близько дюжини прототипів таких супутників серед іншого вантажу на ракетах Falcon 9 компанії SpaceX.

В урядовій базі даних США про об'єкти, що знаходяться на орбіті, зазначено, що в ході кількох місій SpaceX було запущено супутники, які ні компанія, ні уряд ніколи не визнавали. Два джерела підтвердили, що це прототипи мережі Starshield.

Пентагон є великим клієнтом SpaceX, використовуючи її ракети Falcon 9 для запуску військових вантажів у космос. За словами одного з джерел, перший прототип супутника Starshield, запущений у 2020 році, був частиною окремого контракту вартістю близько 200 мільйонів доларів, який допоміг SpaceX отримати винагороду в розмірі 1.8 мільярда доларів.

Запланована мережа Starshield відокремлена від Starlink – зростаючого комерційного широкосмугового угруповання SpaceX, яке налічує близько 5,500 супутників у космосі для забезпечення інтернету для окремих громадян, компаній та урядових установ у різних країнах.

Маск, який також володіє впливовими компаніями Tesla й X, раніше викликав невдоволення деяких чиновників в адміністрації Байдена через його контроль над Starlink в Україні, де ЗСУ використовують його для безпечного зв'язку на війні з Росією. Те, що Starlink у зоні бойових дій контролював Маск, а не американські військові, викликало напруженість у відносинах між ним та урядом США.

Читайте також: Зонд "Вояджер-1" подав ознаки життя: NASA вивчає новий сигнал

Мережа Starshield є частиною посилення конкуренції між США та їхніми суперниками за домінуюче становище в космосі, зокрема  розширенням систем супутників-шпигунів за рахунок відмови від громіздких і дорогих космічних апаратів на високих орбітах. Натомість велика низькоорбітальна мережа може забезпечити більш швидку і практично постійну зйомку Землі.

Китай також планує почати створення власних супутникових мереж, а Пентагон попереджає про загрозу космічної зброї з боку Росії, здатної вивести з ладу цілі групи супутників.

Мережа Starshield покликана значно розширити можливості уряду США з дистанційного зондування Землі і складатиметься з великих супутників з датчиками зображення, а також більшої кількості супутників-ретрансляторів, які будуть передавати дані зйомки та інші електронні повідомлення за допомогою міжсупутникових лазерів.