UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скандальне рішення КСУ: Кулеба визнав загрозу безвізу України та ЄС

На сьогодні гостра фаза вже позаду, стверджує міністр.

Рішення Конституційного суду щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування та обмеження повноважень НАЗК дійсно могло коштувати Україні безвізу з ЄС, визнав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«У день проголошення рішення Конституційного суду КСУ дійсно поставив Україну своїм рішенням на край прірви, де унизу було написано «втрата безвізу». І пальці вже висіли над прірвою», - розповів він в інтерв'ю «РБК-Україна».

Але зараз ця загроза вже позаду, додає міністр. За його словами, завдяки рішенню президента, уряду і Ради національної безпеки і оборони (РНБО), Україні вдалося відійти від краю цієї прірви.

«Але якщо ситуацію не буде виправлено, і негативні наслідки рішення КСУ не будуть системно подолані, усі ці проблеми можуть бути констатовані в наступному звіті Єврокомісії щодо функціонування безвізу», - попередив голова МЗС.

За словами Кулеби, Україна раніше передала національну доповідь про виконання умов щодо лібералізації візового режиму і зараз чекає на рішення західних партнерів.

«Але навіть їхня можлива констатація, якої, я впевнений, вдасться уникнути, не була б втратою безвізу, тому що рішення про позбавлення безвізу - це політичне рішення. Можу запевнити, що президент України абсолютно налаштований не допустити такого сценарію», - підсумував Кулеба.

Читайте також: Допомога Україні від МВФ і ЄС, а також продовження безвіза залежатимуть від боротьби з корупцією - Маасікас

Нагадаємо, раніше влада усіляко заперечувала той факт, що підрив антикорупційної інфраструктури в Україні може призвести до втрати безвізу. Зокрема, з такими заявами виступав і сам Кулеба, і його попередник Павло Клімкін.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування. Згодом доступ до реєстру було відновлено.