UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сікорський каже, що Трамп має "цікаві ідеї" і сподівається, що він буде за Україну

Польський міністр  в інтерв'ю назвав ідеї Трампа правильними.

Польща у 2025 році планує збільшити витрати на оборону до 5% ВВП, заявив міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

В інтерв’ю Bloomberg TV Сікорський зазначив, що колишній президент США та ймовірний кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп «був правий, наполягаючи на тому, щоб союзники витрачали більше».

За його словами, саме тиск, який чинив Трамп під час своєї першої каденції на посту очільника Білого дому,  разом із вторгненням Росії в Україну, яке розпочалося у 2022 році, та керівництвом нинішньої адміністрації США призвели до того, що сьогодні 23 із 32 членів НАТО витрачають щонайменше 2% свого ВВП на оборону.

Цього року Польща планує витратити на оборону близько 4% ВВП, а наступного року збільшити цей показник.

Водночас, міністр наголосив, що витрати не повинні бути єдиним критерієм. 

“Як приклад, член НАТО Ісландія має невеликий оборонний бюджет, але відіграє важливу роль, дозволяючи союзникам заправляти літаки. І Польща відправила війська в Афганістан, щоб допомогти США, коли це було необхідно, навіть коли вона все ще витрачала менше 2% на оборону”, – сказав він.

«Ми більше не перебуваємо у вічному мирі після холодної війни. Але альянс — це не охоронна компанія», — наголосив Сікорський, повторюючи тезу Трампа.

Перспектива повернення Трампа до Білого дому на президентських виборах у листопаді обговорювалась серед лідерів НАТО під час триденного саміту, який завершився у Вашингтоні в четвер.

Трамп неодноразово докоряв союзникам за недостатні витрати на оборону та заявляв, що в разі обрання він зможе припинити війну в Україні ще до моменту своєї інавгурації в січні.

За словами Сікорського, Польща вже мала контакти із  “альтернативною адміністрацією”. Президент Польщі Анджей Дуда і Трамп обговорили війну в Україні під час двогодинної зустрічі в Trump Tower у Нью-Йорку в квітні.

“Я розмовляю з людьми президента Трампа, і деякі речі, які вони розповідають мені про те, що вони планують зробити, є цікавими та творчими”, — сказав Сікорський. 

Разом із тим, він додав, що деякі з цих речей є суперечливими, однак не уточнив, про які конкретно ідеї йдеться.

Сікорський висловив надію, що Трамп «захоче стати переможцем, і переможцем у досягненні справедливого миру в Україні, що означає, що Україна насолоджуватиметься своєю свободою».

Читайте також: Не факт, що Трамп віддасть Україну Путіну. Його потенційна команда є критиками диктатора РФ — журналіст

У тому, що Дональд Трамп завершить війну в Україні впевнений і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, однак, з огляду на проросійську позицію політика, про справеливий мир навряд чи йдеться.

Під час перших дебатів із своїм суперником Джо Байденом Трамп заявив, що Україна не виграє війну проти Росії, зокрема через нехватку військових.