UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін пообіцяв Казахстану захист суверенітету

...І рішучу підтримку незалежно від політичної кон'юнктури.

Китай і надалі рішуче підтримуватиме Казахстан у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності та категорично виступатиме проти втручання будь-яких сил у внутрішні справи країни, повідомляє DW.

Про це заявив голова КНР Сі Цзіньпін під час візиту до Казахстану. Він запевнив, що підтримує позицію Казахстану щодо регіональних та міжнародних питань.

Читайте також: Bloomberg: Наступ України ставить Сі Цзіньпіна і Путіна в незручне становище перед зустріччю в Узбекистані

"Ще раз хотів би Вас запевнити, що уряд Китаю приділяє велику увагу відносинам з Казахстаном. Як би не змінювалася міжнародна кон'юнктура, ми і надалі рішучого підтримуватимемо Казахстан", - підкреслив Цзіньпін.

Читайте також: Казахстан почне постачати частину своєї нафти в обхід РФ

Голова КНР Сі Цзіньпін під час першої за останні два з половиною роки закордонної поїздки відвідав Казахстан. У ході зустрічі з президентом цієї країни Касим-Жомартом Токаєвим у середу, 14 вересня, китайський лідер "високо оцінив" рівень двосторонніх відносин, повідомили у Нур-Султані.

У свою чергу президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв назвав візит голови КНР "вкрай важливим" і зазначив, що заявлене у вересні 2019 року в Пекіні "вічне всебічне стратегічне партнерство вийшло на задану траєкторію".

На зустрічі двох делегацій обговорювалися також перспективи розширення співробітництва в транспортно-логістичній та агропромисловій сферах, а також питання використання транскордонних водних ресурсів. За підсумками переговорів було підписано Спільну заяву з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Республікою Казахстан та Китаєм.

Після переговорів у Нур-Султані Сі Цзіньпін вирушає до Узбекистану. 15 та 16 вересня він візьме участь у саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді. У її рамках заплановано, зокрема, зустріч китайського лідера із президентом РФ Володимиром Путіним. У саміті також братимуть участь президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, президент Ірану Ебрахім Раїсі та прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді.

Читайте також: Президент Казахстану підписав указ про вихід із валютної угоди СНД

Як повідомлялося, Казахстан посилює оборону, побоюючись агресії з боку Росії, Нур-Султан збільшив оборонний бюджет на 441 млрд тенге (близько $918 млн). Частина коштів піде на збільшення військових резервів.