UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія заморозила 70 млн доларів Януковича ще на рік

Кошти на рахунках колишніх президентів України, Єгипту і Тунісу не підлягають транзакції до 2018 року.

Уряд Швейцарії схвалив рішення заморозити активи екс-президента України ще на один рік. Рішення прийнято у п'ятницю, 9 грудня, повідомляє Deutsche Welle.

Крім активів Януковича замороженими в швейцарських банках залишаються активи колишніх президентів Єгипту (Хосні Мубарака) та Тунісу (Зіна аль-Абідіна бен Алі). Рахунки Хосні Мубарака і Зін аль-Абідіна бен Алі знаходяться в такому стані з 2011 року.

За повідомленням уряду Швейцарії, на рахунках Віктора Януковича заморожені 69,3 млн доларів, на рахунках бен Алі – 59,4 млн доларів, а на рахунках Мубарака – 564,5 млн. доларів.

Попередній термін заморозки активів трьох колишніх очільників держав повинен був закінчитися в січні 2017 році. За словами швейцарського уряду, рішення про продовження заморозки грошових коштів повинно сприяти "істотному прогресу" в розслідуваннях розпочатих проти них кримінальних справ, а також більшій визначеності у питанні того, чи будуть ці кошти повернуті в майбутньому.

Читайте також: Швейцарія ввела санкції проти депутатів Держдуми РФ від окупованого Криму

У квітні 2015 року в ГПУ заявили, що сам Янукович не мав рахунків за кордоном, виві коштів він здійснював через "Сім'ю". 28 липня Генпрокурор України Шокін назвав суму заблокованих за кордоном активів втікачів екс-чиновників України - близько 100 млн доларів.

У 2015 році в український бюджет були повернуті близько 300 тисяч грн так званих корупційних коштів, але ні копійки коштів колишніх чиновників там немає, заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько.