UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція стане посередником між Україною і РФ - посол

Швеція посилить роль посередника у вирішенні конфлікту в Донбасі в 2021 році.

Швеція має намір в 2021 році активніше виконувати роль посередника разом з Німеччиною і Францією з врегулювання конфлікту в Донбасі в 2021 році. Про це розповів посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг, передає UATV.

За словами посла, запорукою повернення до нормального життя є виконання Мінських угод.

Тіберг також зазначив, що в 2020 році в зв'язку з пандемією коронавірусу погіршився доступ гуманітарної місії в Донбас.

"Мені хотілося б також сказати про гуманітарну ситуацію... Вона складна хоча б тому, що пандемія використовується як привід ускладнити доступ гуманітарної місії на непідконтрольну територію. Разом з ОБСЄ ми робимо все можливе, щоб вирішити цю ситуацію. Тому що без доступу гуманітарної місії дуже складно буде допомогти вирішувати ті проблеми, з якими стикається Донбас сьогодні", - зазначив посол.

Читайте також: В ТКГ прокоментували продовження особливого статусу Донбасу

Як повідомлялося, на засіданні 15 грудня Рада продовжила дію особливого порядку самоврядування в ОРДЛО.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях прийняли у вересні 2014 року. Документ набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Верховна Рада продовжила дію документа 6 вересня 2017 року.

Стаття 10 документа передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Однак особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступить в силу тільки після «виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

Продовження дії закону було однією з домовленостей нормандського саміту, що відбувся в Парижі 9 грудня 2019 року за участю Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Володимира Путіна.

10 грудня депутати від "Слуги народу" зареєстрували законопроект про внесення змін до закону про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО. Одночасно проти продовження закону виступили депутати від "Голосу" і "Батьківщини".