UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль пояснив, чому виник дефіцит грошей у НСЗУ для лікування хворих на COVID-19

Дефіцит бюджету НСЗУ до кінця року складає 5,6 млрд гривень. 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у вівторок, 17 листопада, заявив, що імовірний дефіцит коштів для Національної служби здоров'я України можливий лише в тому випадку, якщо захворюваність на коронавірус в країні почне дуже стрімко зростати. 

"Це не економія. Рік не закінчився. Це невикористані кошти, які розписані до кінця року. І власне 22 млрд – це сьогоднішні вранішні дані казначейства. Це різниця між 86,5 млрд гривень, виділених через НСЗУ,  і 68 млрд гривень, які проведені касовими видатками. Тобто, це та різниця, яка є в запасі для потреб НСЗУ", - сказав прем'єр. 

Шмигаль підкреслив, що імовірний дефіцит коштів для НСЗУ можливий у випадку, якщо в листопаді і грудні кількість хворих на коронавірус буде стрімко зростати.

"Дефіцит умовно розрахований. Він може виникнути, а може й ні", - зауважив прем'єр. 

За його словами, програми капітальних видатків змінювалися у зв’язку з пандемією коронавірусу, однак при цьому кошти сьогодні використовуються по всіх основних напрямках боротьби з ковідом.

Читайте також: Кошти "ковідного" фонду течуть повз сферу охорони здоров'я – дані Мінфін

Раніше повідомлялося, що до кінця року НСЗУ не вистачає 5,6 млрд грн для забезпечення фінансування медустанов, які надають медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 в стаціонарі. За словами в.о. глави НСЗУ Андрія Віленського, станом на 17 листопада контракти з НСЗУ на лікування хворих на коронавірус уклали 437 медустанов, і потреба в ліжкомісцях зростає.

Він також зазначив, що не всі відомчі медичні заклади і медустанови системи Національної академії медичних наук України відповідають вимогам для прийому хворих на коронавірус.

Детальніше про провали уряду на фронті боротьби з пандемією COVID-19 і про те, чому Україні не допоможе «карантин вихідного дня», читайте в статті Юлії Самаєвої «Анархія - мати епідемії» в ZN.UA.