UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одна країна підтримала Україну на шляху до НАТО: укладено декларацію

До НАТО зараз входять 30 країн, і нашим дипломатам треба переконати їх усіх у важливості прийняття до себе України.

Словенія офіційно підтримала євроатлантичну інтеграцію України, зокрема зусилля нашої держави з впровадження стандартів НАТО - це зафіксували у Спільній декларації, яку 31 березня підписали президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб, повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква у Facebook.

"Щиро вдячні за чітку позицію Словенії щодо підтримки набуття Україною членства в НАТО! Сильно і без вагань! Продовжуємо дипломатичний марафон з укладення декларацій про підтримку України та наших євроатлантичних прагнень – Словенія стала дев’ятою країною, з якою укладені подібні документи (після Чехії, Бельгії, Чорногорії, Литви, Польщі, Італії, Латвії та Ісландії)", - розказав Жовква.

Що ще зазначено у декларації:

Словенія також підтримала Формули миру президента Зеленського, що базується на повазі до суверенітету і територіальної цілісності України, та скликання відповідного Глобального саміту.

Читайте також: Фінляндія стане членом НАТО в найближчі дні — Столтенберг

Важливим елементом Спільної заяви Зеленського і Голоба є підтримка двох країн притягнення до відповідальності за воєнні та інші злочини, пов’язані з агресивною війною РФ, та створення спецтрибуналу для засудження злочину агресії проти України, зазначає Жовква.

Словенія пообіцяла сприяти відбудові та швидкому відновленню України, зокрема шляхом реалізації проєктів у Житомирській та Харківській областях.

"Окрему увагу було приділено підтримці Словенією руху України до повноправного членства у Європейському Союзі та якнайшвидшому початку нашою країною переговорів про вступ", - додав чиновник.

Раніше Euronews називав кілька причин, чому Україна навряд чи стане членом НАТО найближчим часом. Успішна робота наших дипломатів починає піддавати сумніву деякі з цих причин, зокрема те, що нібито "важко змусити всіх членів НАТО підтримати заявку України".