UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шанси Бориса Джонсона на переобрання зростають, але він – не фаворит перегонів

Наразі серед законодавців-консерваторів, які публічно заявили про свою підтримку, Сунак має 70 прихильників, Джонсон — 37, а Мордаунт — 20.

Борис Джонсон підвищує свої  шанси у спробі повернутися на посаду британського прем’єра, а його колеги – доволі розділені в питанні щодо його можливого повторного призначення. Деякі з них вважають, що в разі переобрання, політик занурить країну в новий хаос, пише Reuters.

Читайте також: The Telegraph: Джонсон хоче піти стопами Черчилля і стати прем’єром Британії після відставки, але як він це зробить?

Колишня міністр оборони Пенні Мордонт – перша серед інших кандидатів, яка офіційно оголосила про намір балотуватися на посаду наступного лідера Консервативної партії, але Джонсон і Ріші Сунак, колишній міністр фінансів у його уряді, очолювали список потенційних суперників, ці кандидати заручилися підтримкою перед голосуванням наступного тижня.

Оскільки консерватори мають значну більшість у парламенті та можуть ігнорувати заклики до загальних виборів ще протягом двох років, новий лідер партії стане прем’єр-міністром – п’ятим у Великій Британії за шість років.

Читайте також: Британці воліють бачити на посаді прем'єр-міністра Сунака: опитування

Ті, хто хоче замінити Ліз Трасс, яка пішла у відставку в четвер після шести хаотичних тижнів, повинні отримати 100 голосів від законодавців з Консервативної партії до понеділка. Сама Трасс змінила Джонсона після того, як його усунули колеги в липні.

Джонсон офіційно не оголосив, що балотуватиметься, але його підтримали п’ять міністрів кабінету міністрів, а в ЗМІ повідомлялося, що Сунак став першим кандидатом на посаду лідера, який подолав поріг для участі у конкурсі до кінцевого терміну в понеділок.

Найвищий рівень підтримки серед законодавців має Ріші Сунак

Згідно з підрахунками агентства Reuters серед законодавців-консерваторів, які публічно заявили про свою підтримку, Сунак має 70 прихильників, Джонсон — 37, а Мордаунт — 20.

Повернення до владної посади було б надзвичайним поворотом для Джонсона, який залишається популярним серед членів партії – хоча опитування YouGov серед 3429 дорослих, проведене в п'ятницю, показало, що 52% британців були б незадоволені цим поверненням.

Читайте також: Ліз Трасс заявила про відставку з поста прем'єра Великої Британії

Напередодні визначення нового очільника уряду в Британії дехто сумнівався, чи зможе Джонсон, який залишив посаду, порівнюючи себе з римським диктатором, який двічі приходив до влади для боротьби з кризами, отримати 100 голосів від однопартійців. Його трирічне прем'єрство було затьмарене скандалами та звинуваченнями в неналежній поведінці.

«Спіраль смерті» для консерваторів

Колишній лідер консерваторів Вільям Хейг сказав, що повернення Джонсона було, мабуть, найгіршою ідеєю, яку він як член партії чув майже за півстоліття. За його словами, це призведе до «спіралі смерті» для консерваторів.

Сунак, колишній аналітик Goldman Sachs, який став міністром фінансів одразу після пандемії COVID-19 і посів друге місце після Трасс в останньому конкурсі лідерства, наразі є фаворитом перегонів, а за ним йде Джонсон. Мордонт знову посів третє місце.

Читайте також: Чи повернеться Борис Джонсон на посаду прем'єра: у Reuters проаналізували шанси кандидатів

Переможця оголосять наступного тижня. Якщо до понеділка буде лише один кандидат із понад 100 пунктами в підтримку від законодавців, ця особа буде оголошена переможцем; якщо три кандидати досягнуть порогу, голосування законодавців у понеділок усуне одного кандидата, а члени партії потім оберуть між двома, що залишилися, і переможця оголосять у п’ятницю.