UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Серйозні наслідки та значна ціна" — Глави МЗС країн G7 про результат можливого нападу РФ на Україну

Країни звернулися до Росії із проханням знизити рівень ескалації

Росія повинна дотримуватися міжнародних зобов'язань та вести відкриту та публічну військову активність у регіоні. Будь-яка ескалація матиме серйозні наслідки. Особливе покарання чекає на Росію, якщо вона все ж таки вирішить використовувати свої війська для нападу на Україну. Відповідну заяву випустили глави МЗС країн "великої сімки" (G7) за підсумками зустрічі у Ліверпулі, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

"Будь-яке застосування сили для зміни кордонів заборонено міжнародним правом. Росія не повинна сумніватися, що будь-яка військова агресія щодо України спричинить серйозні наслідки і значну ціну", — йдеться в документі.

Крім того, країни звернулися до Росії з проханням "зменшити рівень ескалації, використовувати дипломатичні канали та дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань".

Зустріч глав МЗС "групи семи" відбувається на вихідних у Ліверпулі на тлі загострення міжнародної обстановки, пов'язаної із занепокоєнням західних країн у зв'язку із переміщеннями російських військових на кордоні з Україною. Західні країни вважають, що Росія може планувати вторгнення в Україну та загрожують санкціями у разі, якщо це станеться.

Читайте також: «Особливих приводів для радости немає»: у Кремлі оцінили переговори Байдена та Путіна

Раніше головний дипломат Великобританії Ліз Трасс на зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Ліверпулі заявила, що вільні демократичні країни мають відмовитися від російського газу та російських грошей, щоб зберегти свою незалежність.