UA / RU
Підтримати ZN.ua

Санкції США проти РФ реальні, а не символічні - Клімкін

Клімкін озвучив чотири ключові моменти введених санкцій.

Співзасновник Центру національної стійкості і розвитку, екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін вельми позитивно оцінив указ президента Джо Байдена і вважає санкції проти РФ реальними, а не символічними. В експрес-коментарі для ZN.UA він сказав:

«Насправді, це класні санкції. Сто відсотків, це не «зрада», як деякі побоювалися. По-перше, там ще буде розвиток цих санкцій. По-друге, Байден ще сьогодні буде виступати щодо Росії. Американці, по-моєму, будують дуже послідовну і сильну позицію. Вони тепер переглянуть і стратегію. Промова Байдена буде саме про це. Одночасно з переглядом стратегії вони видали санкції, причому в тексті указу зверніть увагу на слово «стратегічний». Хочу звернути вашу увагу, що в американців буде саме стратегічний підхід. Ключові моменти цих санкцій, це, по-перше, обмеження рефінансування російського боргу. Причому, у росіян були спроби це зробити, а зараз американці це заборонили дуже чітко - і в рублях, і у валюті. Тобто, державні установи цього не можуть, та й з пенсійним фондом буде набагато складніше, оскільки вони під американським правом. Другий момент, який я вважаю важливим: американці «гримнули» кілька компаній, які займалися кібершпіонажем і реальною кіберзлочинністю. Вони їх чітко ідентифікували зі Службою зовнішньої розвідки. По-третє, важливо (і про це говорили, але дискусія йшла до останнього), що вони дали повноваження посилювати ці санкції навіть без додаткового указу Байдена! Зверніть увагу, Мінфін США отримав повноваження в разі подальших недружніх дій Росії робити це без додаткового указу.

І четверте - це введення надзвичайної ситуації - момент, на який теж багато хто очікував, але експерти і політики дискутували, чи вони введуть ці додаткові повноваження чи ні. Це не зовсім надзвичайний стан в нашому розумінні, це додаткові повноваження американським інститутам. А це значить дійсно стратегічний системний підхід по відношенню до Росії. Як на мене, документ Байдена досить сильний. І в принципі, це приблизно те, що ми і очікували. Не найкращий, будемо чесно говорити, але й не гірше, ніж очікувалося. До речі, американці свідомо частково «злили» за пару днів цей документ, і росіяни про нього знали, вони спробували «понятійно качати» цю історію, але нічого не накачали, їм дали знати: «До побачення».

Що стосується «Північного потоку-2» (ПП2), дійсно, його в цих санкціях немає. Я думаю, що будуть ще додаткові консультації Сполучених Штатів - і з ЄС, і з Німеччиною, і з іншими країнами - про те, як вони будуть визначатися. Американці не хочуть застосовувати санкції стосовно європейських компаній. І в цьому я з ними насправді згоден. Зараз це дозволить їм зміцнити євроатлантичну солідарність, як вони хочуть. Байден про це багато разів говорив. Думаю, що по ПП2 вони спробують таки домовитися з німцями. Там є кілька варіантів цих домовленостей, подивимося, які будуть в підсумку».

Читайте також: «Лише дійсно болісні санкції здатні зупинити агресію»: експосол України в США прокоментував указ Байдена щодо РФ

Як повідомлялося, Сполучені Штати Америки висилають десять співробітників з російської дипломатичної місії у Вашингтоні. Сполучені Штати Америки ввели санкції проти Росії за втручання в американські вибори, хакерську атаку SolarWinds і виплату "нагородних" бойовикам в Афганістані за вбивство американських військових.

Також президент США Джо Байден оголосив режим надзвичайної ситуації в сфері національної безпеки країни.