UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рябошапка вважає, що позачергові вибори пройдуть за чинним законом

Одна половина обиратиметься за партійними списками, а інша – за мажоритарною системою, сказав заступник глави АП.

Дострокові парламентські вибори пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою, вважає заступник голови адміністрації президента Володимира Зеленського Руслан Рябошапка.

"Позачергові вибори, очевидно, проходитимуть за тим законом, який сьогодні є чинним: половина парламенту обиратиметься за партійними списками, а інша половина – за мажоритарною системою", - сказав він журналістам.

Відповідаючи на питання про те, чи є ще варіанти змінити виборче законодавство, Рябошапка сказав: "Якщо сьогодні до кінця дня приймуть законопроект (про внесення змін у закон про вибори), тоді варіанти є".

Він також зазначив, що указ про розпуск Верховної Ради і дострокові вибори підписано, але дата оприлюднення зараз невідома.

Сьогодні депутати відмовилися включити до порядку денного позачергового засідання парламенту два законопроекти про внесення змін у закон про вибори народних депутатів (президентський та альтернативний), а також законопроект про внесення змін у закон про публічні закупівлі. Проектом президентського закону передбачається пропорційна система за закритими списками і зниження прохідного бар'єру в Раду до 3%.

Зазначимо, що відповідно до законодавства, з моменту, коли указ президента про розпуск Верховної Ради набуде чинності, змінювати виборче законодавство заборонено. Таким чином, швидше за все, наступні вибори Верховної Ради пройдуть за чинною змішаною системою.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 21 липня.