UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Руйнуємо касту недоторканних»: Венедиктова записала відео з роз'ясненнями по справі Порошенка

Генпрокурорка детально пояснила, чому, на її думку, звинувачення проти п'ятого президента оформлені відповідно до закону.

Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова записала відеозвернення до Петра Порошенка, в якому запевняє, що підозра йому було складена і повідомлена згідно з чинним законодавством, хоча захист п'ятого президента вказував на фальсифікації.

Пояснити законність своїх дій генпрокурорка вирішила, щоб «уникнути будь-яких маніпуляцій» і пояснити «ті аспекти, які жваво обговорюються в суспільстві".

За словами генпрокурора, в травні 2019 року було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за номером з останніми цифрами 753, про кримінальне правопорушення щодо призначення членів Вищої ради правосуддя, а в листопаді 2019 року в ЕРДР внесені відомості, за номером з останніми цифрами 1732 - щодо незаконного призначення першого заступника Служби зовнішньої розвідки.

При каденції колишнього генпрокурора - Руслана Рябошапки, 3 березня 2020 року кримінальні провадження 753 і 1732 були об'єднані в одне, якому в ЄРДР автоматично присвоєний первинний номер з останніми цифрами 753.

В ході розслідування епізод щодо Вищої ради правосуддя слідчим був закритий, а номер залишився незмінним - 753.

У повідомленні про підозру, яке Венедиктова підписала 10 червня, є посилання на ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу. У постанові, якою доручено повідомити про підозру, зазначені, крім перерахованих статей, також і статті 109, 367 і 382 КК України. У дорученні вказані ст. 367 ст. ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

За словами генпрокурора, помилки немає, оскільки постанова в описовій частині містить посилання на всі статті за якими кримінальне провадження розслідувалася, зокрема і закриті, а доручення містило кваліфікацію по конкретному епізоду, в якому винесено повідомлення про підозру.

Щодо допиту Порошенка 30 червня, Венедиктова каже, що він не відбувся, у зв'язку з заявленим клопотанням сторони захисту про його перенесення на наступний день. Сторона захисту просить з'єднати допит і обрання запобіжного заходу в один день. Слідство, мовляв, не бачить в цьому перешкод, і судове засідання відбудеться 1 липня.

"Уперше за роки незалежності України ми створюємо прецедент, який руйнує касту недоторканних. Тому, пропоную п'ятому президенту України продемонструвати співгромадянам власним прикладом повагу до закону, створеним правоохоронним органам і реформованим судам, і скористатися правом на захист у спосіб, передбачений законом і доводити в суді свою невинність ", - пояснила Венедиктова.

Відзначимо, напередодні захист Порошенка заявив, що Венедиктова сфальсифікувала постанову про вручення підозри п'ятому президенту України. Зокрема, стверджувалося, що генпрокурор оформила постанову про вручення підозри Петру Порошенку заднім числом

Нагадаємо, вранці 10 червня Порошенко прибув на допит в ДБР, де його повинні були допитувати у справі про прослуховування міжнародних переговорів з його участю. У бюро заявили про те, що нібито повідомили Порошенко про підозру.

Про те, що ДБР готується вручити Петру Порошенку підозра за фактом можливого незаконного призначення на посаду першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка, заявляв ще колишній керівник Держбюро розслідувань Роман Труба в грудні минулого року.

За місяць до цього журналісти Bihus.Info вказали на те, що Семочко міг домовитися з Порошенком про незаконне звільнення з вказаної посади, яке тепер він оскаржує в суді.

Працюючи в СБУ Семочко, мав безпосереднє відношення до втручання спецслужби в процес державних закупівель препаратів для перитонеального діалізу. А його родина має громадянство РФ.