UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розмова Зеленського і Сі не змінює того, що Китай не засудив російське вторгнення – Столтенберг

Водночас, генсек НАТО привітав перший з 24 лютого 2022 року контакт президентів України та КНР.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав телефонну розмову президента України Володимира Зеленського і лідера Китаю Сі Цзіньпіна 26 квітня, яка стала першим контактом двох держав на найвищому рівні з початку повномасштабної війни Росії проти нашої країни. Водночас, він наголосив, що Пекін досі не засудив вторгнення окупантів.

"Я вітаю телефонну розмову між президентом Зеленським і президентом Сі. Я вважаю важливим також те, що Китай зможе отримати краще розуміння української точки зору. Це не змінює того факту, що Китай не зміг засудити незаконну війну Росії, незаконне вторгнення в Україну", – наголосив глава Альянсу під час пресконференції.

Читайте також: SCMP: Китаю потрібна «менша і дружня» Україна, а ще гідний вихід з війни для Росії

Днем раніше прессекретар Зеленського розповів, що президенти України та Китаю вже мають певні точки перетину, з яких можна будувати подальший діалог. За його словами, у Києві не очікували конкретних домовленостей від цього контакту на найвищому рівні, але дискусія була конструктивною і такою, від якої глава нашої держави в цілому залишився задоволеним.

Читайте також: The Economist: Сі Цзіньпін поговорив з Зеленським не тому, що сподівається на закінчення війни

За підсумками розмови з Зеленським Сі Цзіньпін знову закликав Україну та РФ до переговорів, назвавши їх єдиним життєздатним виходом. Тези повторили і в китайському МЗС, анонсувавши направлення на нашу територію спецпредставника з питань Євразії – ним є колишній посол КНР у Москві.