UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розгляд законопроєкту про олігархів: Стефанчука не змогли відсторонити від головування на засіданні Ради

Заяву про відсторонення подали три фракції.

Народні депутати не змогли відсторонити головуючого засіданням Верховної Ради 23 вересня першого віцеспікера Руслана Стефанчука. Таке рішення підтримав 61 народний депутат.

Відповідну заяву перед розглядом законопроєктом №5599 про олігархів підписали три фракції "Європейська солідарність", "Голос" та "Батьківщина". У заяві йдеться про те, що Стефанчук грубо порушив регламент Верховної Ради.

Перед цим Стефанчук поставив на голосування пропозицію щодо розгляду законопроєкту про деолігархізацію у другому читанні по розділах. Однак при цьому передбачалось, що депутати не представлятимуть свої правки. Водночас депутати під час обговорення відсторонення Стефанчука посилалися на ст. 119 регламенту Верховної Ради про розгляд законопроєктів у другому читанні. 

Читайте також: Рада зібралася на позачергове засідання щодо законопроєктів про оподаткування та фіскальну політику: онлайн

У першому читанні парламент прийняв законопроєкт 1 липня. Венеціанська комісія вже отримала запит голови парламенту Дмитра Разумкова щодо висновку про законопроєкт №5599.

Повідомлялося, що Офісі президента серйозно задумалися над тим, як відправити у відставку Дмитра Разумкова. Конфлікт президента і спікера розгорівся з новою силою після того, як Разумков направив до Венеціанської комісії на розгляд законопроєкт про олігархів (№5599). Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розкритикував дії спікера, звинувативши його в тому, що він «засипає комісію спамом».

Детальніше про те, що не так із законопроєктом, читайте у статті Юлії Самаєвої «Законопроєкт «Про олігархів»: основні положення vs головні очікування».