UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ростов-на-Дону виявився «зоною спецоперації»: у Кремлі прибрехали про поїздку Путіна

Насправді російський президент не літав на фронт і навіть на територію України.

Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков повідомив, що Владімір Путін нібито відвідав «зону спецоперації». Він також додав, що це минулої п'ятниці, того ж дня, коли, як повідомляли раніше, він відвідував об'єднаний штаб родів військ. Як повідомляє видання «Агентство», це був штаб Південного військового округу, що знаходиться у Ростові-на-Дону.

Як пише видання, про те, що президент побував у «зоні спецоперації», першим заявив колишній військовий, а тепер депутат Держдуми Андрєй Гурулєв в ефірі програми пропагандиста Владіміра Соловйова.

«Наш верховний головнокомандувач був у зоні спеціальної військової операції», –- сказав Гурулєв.

Пізніше «Російська газета» навела цитату, в якій Дмитро Пєсков підтвердив, що Путін їздив до «зони СВО».

«Якщо він [Гурульов] має на увазі штаб, де він [Путін] був у п'ятницю, то так», – сказав Пєсков.

Читайте також: «Путін покине цю планету невдахою» хоч і планує знищити всю Україну – The Washington Post

Доповнимо, раніше росЗМІ повідомили, що 18 грудня в зоні СВО побував міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Зокрема, вони сказали, що він «здійснив обліт районів дислокації військ і перевірив передові позиції російських підрозділів» і опублікував навіть відео.

Саме завдяки відео OSINT-дослідники поставили під сумнів це твердження. Зокрема користувач Twitter Glasnost Gone та активісти проєкту Geo Confirmed проаналізували опубліковане міністерством відео та встановили, де знаходяться видимі на відео об'єкти. Вони стверджують, що окопи, над яким летів Шойгу, знаходяться не на першій лінії фронту, а в Криму приблизно за 80 кілометрів від лінії фронту.

Нагадаємо, Інститут вивчення війни (ISW) вважає, Кремль, ймовірно, намагається зобразити президента Росії Володимира Путіна як компетентного керівника воєнного часу і показати його близькість з народом. Звідси ідеї продемонструвати його приїзд до Об'єднаного штабу Збройних сил РФ та відвідування відкриття індичої ферми.