UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія в Суді ООН сподівалася на безкарність, вважаючи себе недоторканною – оглядач

Результат неприємно здивував Кремль.

Міжнародний суд ООН в Гаазі відхилив всі заперечення Росії і оголосив, що має юрисдикцію розглядати міждержавний спір по застосуванню і тлумаченню двох міжнародних конвенцій. Росія сподівалася на зворотний результат ще й тому, що коли навесні 2017 року суд у Гаазі ухвалив рішення задовольнити клопотання України і ввести тимчасові заходи для захисту національних меншин в Криму, він відмовив їх вводити у рамках Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, пише оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко у своїй статті для DT.UA.

Автор нагадує, що тоді суд визнав, що Україна не довела, що факт постачання зброї Росією і атаки на цивільних осіб та об'єкти об'єднані єдиним наміром і, відповідно, підпадають під визначення тероризму, дане в Конвенції.

"Росія як постійний член РБ ООН, сподівалася на безкарність, вважаючи себе недоторканною. Однак результат неприємно здивував Кремль. Незважаючи на позицію росіянина Леоніда Скотнікова, словака Петера Томка і китаянки Сюе Ханьцінь, взяли російський погляд на Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму, Міжнародний суд ООН подолав обережність, характерну для людей цієї професії, і продемонстрував готовність широко трактувати положення двох конвенцій", - підкреслює Кравченко.

Детальніше про те, що Суд в Гаазі підтримав Україну в позові проти Росії, читайте в статті Володимира Кравченка "Перемога права над силою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".