UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російське МЗС звинуватило США та країни НАТО в "перетворенні України на порохову бочку"

Там вважають, що деякі події на території України можуть становити загрозу для безпеки РФ. 

Міністерство закордонних справ Росії обурюється тим, що США та країни НАТО постачають в Україну озброєння у зв'язку з ситуацією на сході. Про це пише "Интерфакс", цитуючи слова заступника глави відомства Сєргєя Рябкова. 

"Поставки йшли, вони тривають, обсяги цієї допомоги нарощуються. Сполучені Штати та інші натівські країни свідомо перетворюють Україну на порохову бочку", - заявив Рябков. 

В МЗС РФ впевнені, нібито в Україні протягом останніх років проводять навчальні плани та створюють об'єкти, які мають негативний вплив на безпеку Росії. Також занепокоєння у Москви викликає розгорнута мережа біолабораторій. 

"У комплексі це становить серйозний виклик нашій безпеці. Ми в черговий раз наполягаємо на тому, щоб натівські країни ... перейнялися б тим, як зробити, щоб виконувався Мінський пакет заходів", - додав заступник глави МЗС РФ.

Читайте також: Кулеба: Ми зараз будемо робити все, щоб запобігти збільшенню напруги з боку Росії

Україна та партнери стурбовані перекиданням російських військ і збільшенням їх кількості біля кордонів з нашою державою, зокрема з боку тимчасово окупованого Криму; Росія пояснює маневри "проведенням планових навчань".

Речник президента Росії Дмітрій Пєсков у відповідь на питання заявив, що Росія "переміщує війська на своїй території та на свій розсуд, тому це нікого не повинно турбувати". Потім Пєсков сказав, що при силовому сценарії на сході України може повторитися трагедія Сребрениці, де підтримувані Росією сербські формування влаштували боснійським мусульманам геноцид. Ця трагедія стала найбільшим масовим вбивством в Європі з часів Другої світової.

Перед цим МЗС Росії пригрозило Україні "незворотними наслідками" вступу в НАТО. Так речник МЗС РФ Марія Захарова заявила про те, що вступ України в НАТО призвів би до масштабної ескалації на сході країни.

Після того як напередодні президент РФ Володимир Путін поговорив телефоном з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель про нарощування російських військ біля кордонів України, заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак почав погрожувати Україні "початком кінця" якщо почнуться бойові дії в Донецькій та Луганській областях, частина яких окупують підконтрольні Кремлю угруповання "ДНР" і "ЛНР".

Під час розмови  Меркель закликала Путіна до деескалації на сході України. Пресслужба Кремля змовчала про це, подаючи свій пресреліз про телефонну розмову Меркель з Путіним. Кремль традиційно переклав відповідальність за окупацію частини Донецької та Луганської областей на Україну. З аналогічною заявою напередодні виступило російське МЗС. Кремль знову закликав Київ до "налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом" й "правового оформлення особливого статусу Донбасу".