UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія відмовилася від участі у зустрічі ОБСЄ

Зустріч відбудеться  15 лютого.

Росія не братиме участі у зустрічі ОБСЄ за Віденським документом, яка відбудеться у вівторок, 15 лютого, за запитом України, заявив заступник міністра закордонних справ Росії Александр Грушко, інформують росЗМІ.

"Якщо хтось збирається в якісь політичні ігри грати — грайте, а ми все-таки серйозно ставимося до інструментів зміцнення довіри та безпеки, і не дамо використати їх у непристойних цілях", — заявив Грушко.

Консуьтації відбудуться 15 лютого о 16:00 за київським часом.

Віденський документ - міжнародна угода держав-учасниць Організації з безпеки і співробітництва в Європі, яка призначена для реалізації заходів довіри і безпеки в регіоні.

Читайте також: Можливе вторгнення РФ: що казали народні депутати на погоджувальній раді

Нагадаємо, 11 лютого Україна запустила механізм зниження військових ризиків ОБСЄ, надіславши Росії офіційний запит щодо роз'яснення активності у прикордонних районах.

Згідно з Віденським документом, Росія протягом 48 годин мала у відповідь надати точні райони проведення військової діяльності, повідомити дати її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань і типи озброєнь і військової техніки, що використовуються.

У російському МЗС підтвердили отримання запиту, але заявили, що вважають його «необґрунтованим». Стягування до кордонів сусідньої держави стотисячної армії, перекидання бойових кораблів до берегів окупованого Криму та ракетних комплексів – у Білорусь, у РФ називають «звичайною» військовою детальністю.

Активно обговорюючи терміни, способи та цілі військової операції Росії проти України, експерти та політики здебільшого не звертають уваги на один аспект: вперше в історії людства повномасштабна війна може розвернутися на території країни, напханої ядерними, хімічними та нафтогазовими об'єктами. Які наслідки військові дії можуть мати для України, Європи та світу — читайте у статті Дмитра Менделєєва «Війна в «замінованій» країні...».