UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія пішла на поступки в ТКГ і готова розблокувати консультації - Арестович

За словами спікера української делегації, представники РФ були розгублені і просили після демаршу українців

Речник української делегації в ТКГ по Донбасу Олексій Арестович повідомив, що російська делегація висловила готовність усунути з переговорного процесу в політичній підгрупі запрошену ними, засуджену в Україні за тероризм так звану "громадську експертку" з ОРДЛО Майю Пирогову.

Як наголосив Арестович в коментарі «Інтерфакс-Україна», на такий крок Росія погодилася після того, як українська сторона відмовилася вести в її присутності переговори.

"Російська делегація висловила готовність зробити так, щоб Майя Пирогова більше не з'являлася. Вони були розгублені, але заявили, що, якщо консультації в робочих підгрупах ТКГ вимагають відсутності певних осіб, таких громадських "експертів", то вони готові це зробити (усунути їх - ред.), і говорити тільки з українською стороною. Я думаю, що той комплекс питань, який вирішується в ТКГ, набагато важливіший, ніж присутність так званих "експертів". Це було видно по них, що вони "просіли" відразу, "просіли", але були готові йти на поступки", - повідомив Арестович.

"Ми відстояли національні інтереси України. На переговорах можливо різне, але сидіти і говорити з людьми з ОРДО, засудженими за тероризм - це вже перебір", - додав спікер української делегації в ТКГ.

Раніше представник Донецька в українській делегації в ТКГ Сергій Гармаш повідомив, що переговори в політичній підгрупі ТКГ виявилися заблоковані через присутність на них Майї Пирогової.

За його словами, при її появі представники України покинули віртуальну кімнату онлайн-переговорів.

Нагадаємо, 19 січня Сергій Гармаш повідомив про те, що на засіданні ТКГ були присутні так звані "громадські радники" з територій Донецької та Луганської області, контрольованих проросійськими бойовиками. Тоді питання української делегації про те, хто ці люди, залишилося без відповіді. За словами Гармаша, координатор підгрупи ОБСЄ не зміг цього пояснити, а лише сказав, що на переговорах не заведено підіймати питання статусу учасників.

19 лютого Сергій Гармаш не виключив можливості свого виходу зі складу ТКГ. За його словами, Українська делегація в ТКГ недостатньо дієво реагує на спроби суб'єктивізації ОРДЛО в переговорному процесі. Гармаш підкреслив, що нереагування на присутність "громадських експертів" ОРДЛО в переговорах означає факт визнання ОРДЛО повноцінною стороною переговорного процесу, повноцінною делегацією.

19 лютого Сергій Гармаш не виключив можливості свого виходу зі складу ТКГ . За його словами, Українська делегація в ТКГ недостатньо дієво реагує на спроби Суб'єктивізація ОРДЛО в переговорному процесі. Гармаш підкреслив, що нереагування на присутність "громадських експертів" ОРДЛО в переговорах означає факт визнання ОРДЛО повноцінної стороною переговорного процесу, повноцінної делегацією.