UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не вирішуватиме, бути чи ні Грузії та Україні в НАТО - Столтенберг

Роль НАТО полягає в підтримці цих країн, допомагаючи їм у розвитку можливостей, в проведенні реформ, надаючи навчання, коли вони присутні "в різних формах", як в Грузії, так і в Україні.

У Росії немає права вирішувати, бути чи не бути Україні і Грузії членами організації Північноатлантичного договору.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, виступаючи по відеозв'язку перед учасниками конференції Паризької наукової школи з питань закордонних справ 18 січня, передає «Інтерфакс-Україна».

"У Росії немає права навіть намагатися втручатися, блокувати або зупиняти членство суверенної держави в НАТО", - наголосив генсек Альянсу.

Як приклад Столтенберг привів свою країну - Норвегію.

"На той час Радянському Союзу не подобалося, що ми хочемо стати членом НАТО. Сталін чітко заявив, що він хоче, щоб Норвегія стояла осторонь від НАТО, але, на щастя, лідери НАТО в Парижі, Лондоні, Вашингтоні і скрізь сказали "ні". Норвегія, сусідка Росії, має суверенне право вирішувати свій власний шлях, вони хочуть бути членами, вони відповідають стандартам НАТО, і ми їх вітаємо", - пояснив він.

Генсек наголосив, що для нього особисто ставити під сумнів право суверенної держави вирішувати своє власне майбутнє, це "майже провокація".

У зв'язку з цим генсек заявив, що, якщо Грузія хоче бути членом НАТО, "не Росії це зупинити".

"Буде чи ні Грузія членом - це вирішувати Грузії і союзникам, і тільки їм. Тому що все інше буде посяганням на суверенні права суверенної незалежної держави». Те, що вони (Росія - ред.) зробили, порушуючи територіальну цілісність і незалежність Грузії - неприйнятно. Те ж саме стосується, звичайно, і України: незаконна анексія Криму, дестабілізація Донбасу на сході України порушує фундаментальні принципи, завдяки яким ми створюємо мирний і стабільний мир", - констатував він.

При цьому він зазначив, що роль НАТО полягає в підтримці цих країн, допомагаючи їм у розвитку можливостей, в проведенні реформ, надаючи навчання, коли вони присутні "в різних формах", як в Грузії, так і в Україні.

Читайте також: У НАТО стурбовані через розширення російської військової присутності в Криму – Столтенберґ

У Міністерстві закордонних справ планують, що в 2030 році Україна вже буде членом НАТО.

Раніше міністр оборони України Андрій Таран висловив надію на те, що Україна отримає ПДЧ на наступному саміті Альянсу в 2021 році.

Надання ПДЧ Україні і Грузії обговорюється з моменту проведення саміту НАТО в 2008 році в Бухаресті. Обидві країни вже входять в число шести партнерів НАТО по посиленим можливостям.

Детальніше про те, яка наступна «станція» буде після приєднання України до програми НАТО «Партнерство посилених можливостей», чит