UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія має припинити загрожувати сусідам і "проливати при цьому крокодилові сльози" — представник НАТО

Північноатлантичний військовий блок заявляє про готовність до будь-якого варіанту розвитку ситуації.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоана заявив, що стартовою умовою для початку переговорів Росії з Північноатлантичним Альянсом з питань європейської безпеки має стати зниження напруженості поблизу кордонів України, повідомляє Bloomberg.

З такою заявою заступник Єнса Столтенберга виступив 17 грудня в Брюсселі, відреагувавши на переданий союзникам пакет пропозицій від Кремля, що включає пункти, здатні, на думку Москви, знизити напруженість у відносинах з Альянсом.

Джоана наголосив, що НАТО як військовий союз теоретично може обговорювати деякі пропозиції Росії, але не всі.

”Ми почнемо предметне обговорення лише після того, як Російська Федерація знизить градус ескалації щодо України. На мою думку, це є ключовою умовою для відновлення діалогу в рамках Ради Росія-НАТО”, — заявив Джоана.

Водночас, за словами Джоани, блок НАТО готовий до ”будь-яких варіантів розвитку ситуації”, якщо Росія вирішить продовжити агресивні дії щодо України.

Проте він висловив сподівання, що відносини з Москвою, які перебувають на найнижчому рівні з часів холодної війни, можуть бути покращені дипломатичними зусиллями, але при цьому однозначно виключаючи з обговорення вимогу Кремля про неприйняття до Альянсу України.

Думку Джоани підтримав і міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, який нагадав про те, що країни Балтії були б не захищені, якби свого часу НАТО і США погодилися на умови Росії. За його словами, Росія має припинити загрожувати своїм сусідам та "проливати при цьому крокодилові сльози".

Альянс призупинив практичну співпрацю з Москвою та роботу Ради Росія-НАТО після окупації Путіним Криму у 2014 році та підтримки сепаратистів на сході України.

У жовтні цього року НАТО вислало вісьмох дипломатів з місії Росії при НАТО, звинувативши їх у військовому шпигунстві.

Росія у відповідь також призупинила взаємодію з Альянсом та закрила московський офіс НАТО.

 

Сполучені Штати ознайомилися з пропозиціями Росії щодо початку переговорів у сфері безпеки та обговорюють їх зараз із європейськими союзниками та партнерами.

Тим часом, американський президент Джо Байден заявляє, що готує комплексні ініціативи, щоб завадити російському вторгненню в Україну. Він додав, що не приймає жодних "червоних ліній" Москви, оскільки наростають побоювання, що конфлікт, що тліє, може перерости у війну.

Міністерство закордонних справ РФ оприлюднило проект договорів між Росією із США та НАТО про взаємні гарантії безпеки.

Читайте також: Росія недооцінює втрати у разі повномасштабної війни з Україною – посол Польщі у НАТО

У НАТО відреагували на вимогу РФ закрити двері Альянсу для України та Грузії заявою про неможливість компромісу щодо права кожної країни обирати свій шлях.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сєргєй Рябков заявив про те, що відповідь РФ "буде військовою", якщо НАТО не гарантує припинення розширення на схід.